kuli-kultura‎ > ‎

Warsztat Chwastożercy odc. 1

opublikowane: 19 wrz 2013, 00:58 przez eMSA Inicjatywa Edukacyjna   [ zaktualizowane 4 gru 2016, 23:12 ]
ami
21 września 2013 o godz.12.30-15, zrealizowaliśmy Warsztat Chwastożercy, na którym opowiadaliśmy o jadalnych chwastach, a uczestnicy wykonywali stronice  do swoich żywnościowych zielników. Warsztat prowadziły: Anna Rumińska (architektka, etnolożka), Monika Kujawska (etnolożka), Ewa Wasilewska (architektka), wszystkie - pasjonatki roślinożerstwa i ziołolecznictwa. Warsztat zorganizowaliśmy w ramach wydarzenia WOLNA KUCHNIA w Browarze Mieszczańskim.
Cóż to bowiem są te chwasty? To rośliny lecznicze i bardzo cenne, część z nich jest jadalna, ale przez rolnictwo zostały uznane za gatunki niepożądane w uprawach lub hodowlach. Dla ludzi są źródłem mikro- i makroelementów oraz witamin, są smaczne i warte uwagi. W kuchni zrównoważonej i powolnej (WOLNA KUCHNIA - SLOW CUISINE) chwasty przestają być intruzami i stają się lokalną żywnością, jednym z najbardziej pożądanych punktów programu kulinarnego zgodnego z ideą SLOW. O ruchu SLOW możecie przeczytać tutaj. Na Warsztacie Chwastożercy przedstawiłyśmy tylko część z jadalnych chwastów - bylin, a także krzewów i drzew. Pokazałyśmy tylko te, których wybrane części, lub całość, są jadalne i mogą zagościć na naszych stołach - tym samym zmienić swój status z Chwastu na Żywność.
Zdjęcia z Warsztatu możecie obejrzeć TUTAJ.




---

Oto program wydarzenia WOLNA KUCHNIA (pierwsza edycja):

9.00-15.00 | przystawka | Wrocławski Bazar Smakoszy

12.00-14.00 | danie główne | Bitwa wrocławskich Kucharzy
w szranki staną kucharze z: Folks, Lwia Brama, Szajnochy 11,
Studio Kulinarne – Piotr Kucharski i Wines&Olives

Szefowie kuchni stoczyli pojedynek na noże o DESKĘ Slow Food.
Dobrali z publiczności po dwie osoby do swojej drużyny i stanęli ramię
w ramię do bitwy z profesjonalistami. Wystawcy z Wrocławskiego Bazaru Smakoszy
zapewnili najlepsze i najsmaczniejsze produkty niezbędne na polu Bitwy.

12.30-15.00 | deser | Warsztaty Chwastożercy
Anna Rumińska, Monika Kujawska, Ewa Wasilewska
eMSA Inicjatywa Edukacyjna

bakłażan z bylicą i stokrotkami    placki z krwawnikiem

----

9.00-15.00 |Starter| Wroclaw Gourmet Bazaar

12.00-14.00 | Main Course | Wroclaw Chefs Battle
battle of the restaurant chefs: Folks, Lion's Gate, Szajnochy 11,
Culinary Studio-Piotr Kucharski, Wines & Olives

Chefs duelled for the BOARD of Slow Food Youth Wroclaw.
They chose two persons from audience to join their teams
and stood shoulder to schoulder with the professionals.
The Exhibitors of the Wroclaw Bazaar Gourmet
provided the best and most delicious products for the Battle!

12.30-15.00 | Dessert | Weedeater's Workshop
Anna Rumińska, Monika Kujawska, Ewa Wasilewska
eMSA Inicjatywa Edukacyjna