Chwastozercy‎ > ‎

CHWASTNO-JAJECZNY WARSZTAT W CHABROWYM ZAKĄTKU

opublikowane: 19 paź 2015, 13:54 przez eMSA Inicjatywa Edukacyjna   [ zaktualizowane 19 paź 2015, 13:57 ]
Serdecznie zapraszamy na chwastne warsztaty! Ich bohaterami będą CHWASTY JADALNE i JAJO EKOLOGICZNE!

Warsztaty odbędą się 26 października o g. 18 w sklepie Chabrowy Zakątek w Jeleniej Górze przy ul. Poznańskiej 21.

Koszt udziału: 20zł/os.
Czas trwania: 18-19.30
Data: 26 X 2015 r.
Ilość miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń i przedpłat najpóźniej do 23X na adres chabrowyzakatek@gmail.com lub osobiście w sklepie. Przedpłaty prosimy kierować na konto:
BZ WBK 41 1090 1926 0000 0001 0371 2572 Violetta Pietrzak

WYDARZENIE NA FACEBOOKu - tutaj

CHWASTY - wiele z tych, które rosną wokół nas, można wprowadzić do naszego codziennego menu, rozkoszować się ich różnorodnymi smakami, łączyć z żywnością bardziej oswojoną i świetnie bawić się tworząc nowe kompozycje. Warto! Wszak chwasty to bardzo lokalny pokarm, to prawdziwy slow food, który mamy zupełnie za darmo. Pod warunkiem, że zbieramy je z czystych miejsc lub pozyskujemy od rolników prowadzących czyste uprawy. Takie właśnie chwasty będą na naszym warsztacie. Przybędą z czystych obszarów Kotliny Jeleniogórskiej, tj. z Siedlęcina i Kromnowa. Te kromnowskie będą nawet ekologiczne, bo z gospodarstwa Eko- farma u Piotra!

JAJA - jajo jaju nierówne. Jedno mniejsze, jedno większe, a są nawet średnie. Co w środku? Ooooo, to już dłuższa historia. Na temat jaj i hodowli kur krążą już mity. Znacie na pewno jaja tzw. wiejskie, o których nikt nic nie wie, bo nikt nie kontroluje takich hodowli. W naszym sklepie sprzedajemy jaja certyfikowane, godne zaufania. Na chwastowo-jajecznym warsztacie chabrowo-zakątkowym poznacie owe JAJO BIO, które mamy w stałej ofercie - również jajo pochodzi z gospodarstwa ekologicznego "Eko-farma u Piotra", czyli od Anity i Piotra Kijanki z pobliskiego Kromnowa. Spróbujecie zatem jaj ekologicznych, tj. certyfikowanych, ugotowanych na twardo. Aby nie było zbyt sucho w gardle, dodacie do nich gąszczu* chwastnego od Chwastożercy, tj. pasty/sosu pełnego witaminy C, aby żelazo jajeczne lepiej się przyswajało. Taki mariaż zawsze wychodzi na zdrowie.

Gotowi na takie wyzwanie?
Jeśli tak to zapraszamy do nas - poznacie kilkanaście dziko rosnących roślin jadalnych, dowiecie się o ich właściwościach, o tym, jak wykorzystywano je dawniej i wreszcie dlaczego dziś chwast to coś obcego, co odrzucamy.

Anna Rumińska, Matka Chwastozercy, liderka convivium Slow Food Dolny Śląsk, architekt oraz antropolog kultury i biesiady, poprowadzi ten warsztat specjalnie dla Was. Podzieli się swoją wiedzą na temat dziko rosnących jadalnych roślin, odpowie na Wasze pytania. A co najważniejsze i czego jesteśmy absolutnie pewni - zaciekawi Was na tyle mocno tym tematem, że już nigdy przez łąkę nie przejdziecie bez zdumienia ani nie wyplewicie ogrodu bez próby chociażby odgadnięcia, co właśnie wyrwaliście. I zdobędziecie solidną porcję wiedzy. I parę świeżych liści na śniadanie lub obiad.

* - gąszcz (wł. pesto) - staropolska nazwa gęstego sosu stosowana np. w księgach kulinarnych Kuchmistrza Stanisława Czernieckiego (np. "Compendium Ferculorum")

Comments