Chwastozercy‎ > ‎

Kultura Chwastozerstwa / kwiecien

opublikowane: 22 mar 2016, 11:14 przez eMSA Inicjatywa Edukacyjna   [ zaktualizowane 12 kwi 2016, 14:23 ]
Ponownie polecamy kolejne seminarium Chwastożercy dla dorosłych w Studio Wnętrz Artecubo we Wrocławiu. Będzie to opowieść o chwastach połączona z degustacją wybranych roślin i uczciwych produktów od członków Slow Food Dolny Śląsk + Slow Food Wrocław + Slow Food Gruczno.



W programie: wykład prezentacja kart roślin degustacja roślin lub potraw upominki

TEMATYKA: kulinarne wykorzystanie jadalnych roślin nieuprawnych, kontekst "dzikości", "chwastności" i "śniedności", typologia chwastologiczna, tabu żywieniowe, dziedzictwo kulinarne, sztuka kulinarna, elementy etnobotaniki, archeobotaniki, agrofitocenologii, etymologii, historii, antropologii kulturowej, urbanistyki i projektowania terenów zieleni (chwasty w przestrzeni publicznej), rośliny chronione i pospolite, sposoby przyrządzania i konsumpcji, przepisy kulinarne, historie roślinne itp.

MIEJSCEStudio Artecubo ul. Stawowa 1/1 (róg z ul. Kościuszki), Wrocław
DATA: 17 kwietnia, g.16-18
formuła: wykład, prezentacja, degustacja
zapisy i przedpłaty mailowo do 14 IV:
chwastozercy@gmail.com
koszt uczestnictwa: 45zł
Liczba miejsc ograniczona, o rezerwacji decyduje terminowe zgłoszenie mejlowe i przedpłata.
FACEBOOK EVENT - tutaj
Na zdjęciu: podpłomyk krwawnikowy
Danie i fotografia: Chwastożercy

Przy rezygnacji na 4 dni (i mniej) przed terminem nie zwracamy przedpłat w związku z zaawansowanymi przygotowaniami. Uczestników uczulamy na Wasze preferencje żywieniowe, uczulenia, nietolerancje itp. - macie o nich największą wiedzę, więc w degustacji bierzecie udział na własną odpowiedzialność.

W czasie seminarium wykorzystane będą dobre, czyste, uczciwe i lokalne produkty członków dwóch dolnośląskich conviviów Slow Food Dolny Śląsk i Slow Food Wrocław (czerwony ślimak). Polecamy: Slow Food International i nasze lokalne convivia które promują lokalną i sezonową żywność oraz tradycyjne techniki rolnicze i ogrodnicze.
Produkty od SFojaków, członków polskich conviviów Slow Food:

W czasie seminarium wykorzystane też będą naczynia późnomodernistyczne wykonane według projektów polskich, szczególnie wrocławskich projektantów - naczynia z prywatnej kolekcji Matki Chwastożercy, Anny Rumińskiej. Przy tej okazji polecamy: Wystawka