Chwastozercy‎ > ‎

Kultura Chwastożerstwa / maj Dzień Roznorodności Biologicznej

opublikowane: 4 maj 2016, 03:24 przez eMSA Inicjatywa Edukacyjna   [ zaktualizowane 4 maj 2016, 03:35 ]
Ponownie polecamy kolejne seminarium Chwastożercy dla dorosłych w Studio Wnętrz Artecubo we Wrocławiu. Będzie to opowieść o chwastach połączona z degustacją wybranych roślin i uczciwych produktów od członków Slow Food Dolny Śląsk + Slow Food Wrocław + Slow Food Gruczno. Seminarium jest organizowane przez Grupę Chwastożercy i Gospodarstwo Sadownicze OGRODY LUTYNI.



W programie: wykład prezentacja kart roślin degustacja roślin lub potraw upominki

TEMATYKA: kulinarne wykorzystanie jadalnych roślin nieuprawnych, kontekst "dzikości", "chwastności" i "śniedności", typologia chwastologiczna, tabu żywieniowe, dziedzictwo kulinarne, sztuka kulinarna, elementy etnobotaniki, archeobotaniki, agrofitocenologii, etymologii, historii, antropologii kulturowej, urbanistyki i projektowania terenów zieleni (chwasty w przestrzeni publicznej), rośliny chronione i pospolite, sposoby przyrządzania i konsumpcji, przepisy kulinarne, historie roślinne itp.

MIEJSCEStudio Artecubo ul. Stawowa 1/1 (róg z ul. Kościuszki), Wrocław
DATA: 22 maja, g.16-18
formuła: wykład, prezentacja, degustacja
zapisy i przedpłaty mailowo do 19 V:
chwastozercy@gmail.com
koszt uczestnictwa: 45zł
Liczba miejsc ograniczona, o rezerwacji decyduje terminowe zgłoszenie mejlowe i przedpłata.
FACEBOOK EVENT - tutaj
Na zdjęciu: podpłomyk krwawnikowy
Danie i fotografia: Chwastożercy

Przy rezygnacji na 4 dni (i mniej) przed terminem nie zwracamy przedpłat w związku z zaawansowanymi przygotowaniami. Uczestników uczulamy na Wasze preferencje żywieniowe, uczulenia, nietolerancje itp. - macie o nich największą wiedzę, więc w degustacji bierzecie udział na własną odpowiedzialność.

W czasie seminarium wykorzystane będą dobre, czyste, uczciwe i lokalne produkty członków dwóch dolnośląskich conviviów Slow Food Dolny Śląsk i Slow Food Wrocław (czerwony ślimak). Polecamy: Slow Food International i nasze lokalne convivia które promują lokalną i sezonową żywność oraz tradycyjne techniki rolnicze i ogrodnicze.
Produkty od SFojaków, członków polskich conviviów Slow Food:
zioła, sadzonki, soki, octy, owoce lub przetwory owocowe: Owoce Lutyni

W czasie seminarium wykorzystane też będą naczynia z prywatnej kolekcji Matki Chwastożercy, Anny Rumińskiej, późnomodernistyczne wykonane według projektów wrocławskich projektantów: Jana Sylwestra Drosta i Zbigniewa Horbowego. Wykorzystane też będą naczynia wrocławskich artystek-szklarek, kontynuujących sławę wrocławskiego Wydziału Ceramiki i Szkła Akademii Sztuk Pięknych: Katarzyny Harasym i Magdaleny Tyc-Witwickiej. Gospodynią spotkań w Artecubo jest architekt Iwona Toka, prowadząca studio projektowe, projektująca wnętrza i wyposażająca je w polskie, niemieckie lub włoskie meble, sprzęty, urządzenia i akcesoria. Studio projektowe arch. Iwony Toki funkcjonuje wraz z jej firmą wykonawczą, dzięki czemu inwestycje wnętrzarskie są przez nią prowadzone od etapu projektowania do gotowego, w pełni wyposażonego wnętrza.