Chwastozercy‎ > ‎

Podagrycznik pospolity (Aegopodium podagraria L.) - smakowite i darmowe warzywo nieuprawne

opublikowane: 11 paź 2016, 13:59 przez eMSA Inicjatywa Edukacyjna   [ zaktualizowane 11 paź 2016, 15:44 ]
Śniadanieeeeee!
Czas zjesc śnitke, czyli podagrycznik pospolity - zielsko śniedne = jadalne. Tak dawniej nazywano jadalne rośliny, o czym pisze J. Rostafinski.
***
FALKA... CO? :) Podagrycznik powinien nazywać się Falkarea universaria... Albo jakoś tak... :) Dużo ma w sobie substancji rozpoczynających się na falkarin... :) Ale nazywa się Aegopodium podagraria, bo kształt jego liścia przypominał botanikowi odcisk koziego kopytka, a poza tym... pomagał w leczeniu podagry.

Oto chwast uniwersalny - do wszystkiego... Dobry na tradycyjny warmuz, czyli jako duszone warzywo nieuprawne okraszone dodatkami (piwem, twarogiem, olejem), warzone liście. ale również na przeciery, farsze, do sałatek, kanapek, jako dodatek do pieczonego mięsa lub ryb, do zup, na sosy, octy, nalewki, napary... Albo po prostu smażony z dobrym olejem, z odrobiną octu i przyprawami, przede wszystkim z czosneczkiem ;)

---Sposoby jedzenia: surowy, suszony, kiszony, marynowany, macerowany, duszony, pieczony, gotowany...
---Surowiec kulinarny: wszystkie części / korzenie/kłącza, łodygi, ogonki liściowe, liście, kwiaty, nasiona.
---Czas zbioru: cały rok.
---Zawartość substancji leczniczych: skład chemiczny podagrycznika jest słabo rozpoznany, jak piszą polscy badacze (P. Kunstman, M. Wojcińska, P. Poplawska); główne źródła pochodza np. z Danii (L. P. Christensen, s.285), Estonii (A. Orav), Serbii (B. Janhar), Rosji (E. A. Paramonov, A. K. Koschtscheyev); łącznie jest ich całkiem sporo, mimo to nadal nie znajdziecie podagrycznika w aptekach i sklepach, ewentualnie w pojedynczych preparatach, w połączeniu z innymi składnikami; wiadomo jednak, że w każdej części różny jest poziom i rodzaj substancji czynnych, w zależności od części, pory zbioru, części świata oraz od zakażenia bakteryjnego, grzybiczego lub wirusowego samej rośliny.
---Podstawowa grupy związków chemicznych, to:
-------poliacetyleyny znajdujace sie w każdej części rosliny; falkarinol, falkarindiol, falkarinon, falkarinolon.
-------olejki eteryczne, m.in monoterpeny (surowiec z Baszkirii, Serbii, Estonii); sabinen, limonen, p-cymen, α- i β-pinen, octan etylu, α-tujon, dehydro-p-cymen, -felandren i inne.
-------inne: związki fenolowe, kumaryny, flawonidy, kwas kawowy i chlorogenowy, glikozydy flawonolowe, węglowodany/glukoza, fruktoza, umbeliferoza, cholina, lektyna, kwas palmitynowy, β-sitosterol, chloforil, karotenoidy, skladniki mineralne: żelazo, miedź, mangan, tytan, bor, potas, cynk, kwas askorbinowy, wit. E, indolilo-3-acetonitryl.
---Ogólnie działanie: przeciwreumatyczne, przeciwgrzybiczne / przeciwdrobnoustrojowe, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, w większych dawkach neurotoksyczne i alergizujące.

Przepis na orkiszowy chleb podagrycznikowy:
Proporcje skladników takie, jak na zwykły chleb pszenny typu ciabatta, czyli mąka, drożdże, olej, sól.
Suchą mąkę zmieszać z suszonym rozdrobnionym lub świeżym posiekanym podagrycznikiem (liście, kwiaty, ogonki liściowe). Wyrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Przełożyć do formy, ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować miodem, maslem, żółtkiem lub mlekiem, obsypać liścmi (susz lub świeże), upiec.