Chwastozercy‎ > ‎

Potrawka warzywna z barszczem zwyczajnym

opublikowane: 20 lis 2016, 14:15 przez eMSA Inicjatywa Edukacyjna   [ zaktualizowane 20 lis 2016, 14:16 ]
Nie trzeba bać się chwastów ;) Zamiast z nimi walczyć motyką lub glifosatem (brrr!), można je po prostu oswoić kulinarnie... i potraktować, jako bezpłatne, czyste bogactwo warzywne. SKoro macie je w ogrodzie, to tylko pogratulował. Inni płacą sporo za... chemiczne produkty warzywopodobne,a wy macie za darmo i w dodatku czyste! Oto tutaj bardzo prosta potrawka z warzyw uprawnych i nieuprawnych: uprawna dynia (ze skórą), por, biała rzodkiew, korzeń pietruszki i ziele nieuprawnego barszczu zwyczajnego (to zielone:) wcześniej podgotowane w całości w wodzie (2 min.) i grubo posiekane. Takie warzywa były akurat w domu i w zaniedbanym lesie miejskim obok domu, więc takie poszły do brytfanny. Potem zalewamy płynnymi i sproszkowanymi przyprawami, dajemy tłuszcz i pieczemy ok.30 min. w 120C pod przykryciem (na końcu odkrywamy na 5 min i przypiekamy z wierzchu). Co do przypraw, to przyprawiajcie według osobistego smaku, eksperymentujcie, a my dajemy tu np.: sól kłodawską różową, chilli, paprykę słodką, kminek mielony, suszony lubczyk, ocet lubczykowy lub kurdybankowy, syrop kukurydziany BIO (precz z GMO), olej lub oliwę (byle nie z pierwszego tłoczenia) i ciut ciemnego shoyu. Po upieczeniu polewamy dodatkowo kilkoma olejami tłoczonymi na zimno i posypujemy siekanymi orzechami włoskimi. Uwielbiamy dobrze naoliwione potrawy ;)
FOTOGRAFIA - TUTAJ
#chwastozercy #chwastyjadalne #chwasty #warzywa #veggie #vegetarian #vegan #barszcz #potrawka #potrawa #kuchnia #jedzenie #kolacja #obiad #sniadanie