Rdestowiec W Polsce występują trzy rodzaje rdestowca. Jedliśmy przecier i kiszonkę z łodyg i liści. Kwaskowaty, smaczny, można dodać przyprawy, np. korzenne. W Japonii doskonale wiedzą, jak go przyrządzać. Szukajcie nazwy ITADORI (nazwa rośliny) lub SANSAI (nazwa potrawy z "chwastów"). ZASTOSOWANIE KULINARNE: W Japonii Korei i Chinach jego młode pędy nadziemne i kłącza są użytkowane jako „dzikie warzywo". (...) Obecnie w całej Japonii pozyskiwany z półupraw używany jest jako składnik sansai - wiosennej potrawy z roślin dziko rosnących. Młode pędy rdestowca po obraniu ze skórki i zblanszowaniu podaje się tak jak szparagi, z różnymi sosami jako jarzynę, smażone w głębokim tłuszczu jak frytki lub jako zupę. (...) W Korei Południowej w r. 2012 roślina ta została zaliczona do żywności funkcjonalnej (czyli pożywienia o sprawdzonym działaniu medycznym). (...) Na Sachalinie i wyspach Kurylskich Rosjanie używają w kuchni rdestowca „po rosyjsku” jako główny składnik zupy zamiast szczawiu lub w formie kisielu. (...) W Anglii i USA młode pędy rdestowca ostrokończystego traktuje się w kuchni tak jak rabarbar - sporządza się zimny napój (po zasypaniu cukrem zostawia się na kilka godzin), a także desery z kremem, dżemy i piecze się ciasta z „niby-rabarbarem”. (...) We wsi Budy [Puszcza Białowieska] rdestowiec ostrokończysty jest nazywany „dzikim rambarbarem”. W czasie okupacji i tuż po drugiej wojnie światowej w Budach często jedzono placki z rdestowcem. Niektórzy mieszkańcy Bud do dziś wiosną jedzą surowe pędy i pieką placki z dodatkiem „dzikiego rabarbaru”. Podają, że „dziki ramabarbar” jest znacznie smaczniejszy niż ogrodowy. W sąsiednich wsiach w Puszczy Białowieskiej roślina nie jest znana. (...) Nieliczni mieszkańcy Hajnówki jadają młode pędy na surowo. Nie wiedzą od kiedy roślina jest jadana i skąd wzięła się wiedza o przydatności tej rośliny do jedzenia." ZASTOSOWANIE LECZNICZE: W Japonii Korei i Chinach rdestowiec ostrokończysty jest znany od tysięcy lat jako roślina lecznicza, najczęściej stosowana jako środek przeciw stanom zapalnym, dolegliwościom wątroby i zaparciom oraz chorobom skóry (Eui Taek Jeong i in. 2010). Ostatnio w wielu krajach wprowadza się suplementy diety zawierające kłącza rdestowca ostrokończystego z powodu bardzo wysokiej zawartości resweratrolu oraz innych substancji czynnych, które są polecane jako środek zapobiegający rakowi, opóźniający starzenie, hamujący rozwój grzybów i bakterii." ZASTOSOWANIE POZAKULINARNE: "Jest cenną rośliną energetyczną, charakteryzującą się dużym przyrostem biomasy i dużą jej wartością energetyczna (17,2 MJ/Kg). 1 ha uprawy może dać aż 580 GJ energii. Szybki przyrost i łatwe odnawianie się ścinanych pędów, które to cechy tak utrudniają jego wyeliminowanie ze środowiska naturalnego, na uprawach energetycznych roślin są wielką zaletą. (...) Łatwo akumuluje w swoim organizmie METALE CIĘŻKIE. Zebrane z takich gleb pędy można wykorzystać energetycznie, spalając je, a z popiołów łatwiej już odseparować bardzo szkodliwe w glebie metale ciężkie. W końcu XIX wieku w Niemczech zaczęto ją stosować do fitomelioracji do umacniania zboczy. PRAWO: Wprowadzanie do środowiska lub przemieszczanie w środowisku przyrodniczym jest zabronione przez Ustawę o ochronie przyrody z 2004 roku. Od 2012 roku także jego import, posiadanie, prowadzenie hodowli, rozmnażanie i sprzedaż wymagają specjalnego pozwolenia Generalnego Dyrektora Ochrony Środowiska. Źródła: - Ewa Pirożnikow, Rdestowiec ostrokończysty (Reynoutria japonica Houtt.) – roślina użytkowana kulinarnie w Puszczy Białowieskiej, online: http://www.etnobiologia.com/2012/eb2_27-32%20piroznikow.pdf |
Chwastozercy >