Chwastozercy‎ > ‎

Slow Food Wrocław Dolny Śląsk

opublikowane: 19 lis 2014, 06:33 przez eMSA Inicjatywa Edukacyjna   [ zaktualizowane 4 gru 2016, 22:59 ]
Dołączyłam już jakiś czas temu do Slow Food - międzynarodowej organizacji działającej na rzecz Dobrego Smaku - lokalnej, sezonowej, manufakturowej, uczciwej i zdrowej żywności. Slow Food mam we krwi tak mocno, jak w głowie siedzą mi domowe smaki. Dawniej, w latach PRLu, to hasło nie było obecne w Polsce, ale znaliśmy je (acz nie wszyscy) w kręgach znajomych, przyjaciół i rodziny. Ruchy SLOW są mi bliskie od zawsze. Slow Food, Slow City, Slow Architecture i wiele innych - to wszystko siedzi we mnie mocno od wielu lat. W ramach Slow Food nie tylko promujemy wspólnie tę lokalną, cudowną żywność, ale także spotykamy się przy dobrym jadle i napitkach, jeździmy po szkołach i przedszkolach ucząc dzieci Dobrego Smaku ze znakiem Ślimaka. Prowadzę kurs "WOJ: WIEDZA O JEDZENIU" w czasie którego edukujemy dzieci i dorosłych nt. lokalnej żywności spełniającej reguły Slow Food. Przez rok działałam aktywnie w ramach Slow Food Youth Wrocław, które przez kilka miesięcy intensywnej pracy (III-XI 2014) wzmocniłam na tyle, że zapragnął dość nagle (lepiej późno niż wcale:) radzić sobie sam,a raczej we dwójkę (o tylu członków zadbał jego "lider", istnienie convivium jest dyskusyjne). W trosce o efekty pracy mojej i moich przyjaciół i partnerów (np. urzędników, producentów, rolników), a także w trosce o markę Slow Food, będę czujnie obserwować to convivium, jako jego aktywna i wielomiesięczna ratowniczka :)

Od jesieni 2014 prowadzę grupę pasjonatów, rolników i wy-Twórców zrzeszonych w ramach Slow Food Dolny Śląsk. Obejmujemy naszym działaniem dzieci, młodzież i dorosłych z Wrocławia i regionu Dolnego Śląska. Organizuję i prowadzę warsztaty edukacyjne, degustacyjne i kulinarne dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Jeśli można i trzeba, przyjeżdżamy całą bandą wraz z kucharzami, dietetykami i rolnikami :) Zapraszamy też do naszych zaprzyjaźnionych miejsc spotkań, np. do Artecubo. W "koszyk" marki Slow Food wnoszę swój wkład wieloletniej edukatorki i kucharki, która od pewnego czasu wyszła z pieleszy domowo-przyjacielskich na światło publiczne :) Prowadzę też rozwijającą się prężnie markę Chwastożercy i pojawiam się czasem, by rozmawiać z ludźmi o kuli-kulturze, krajobrazie i chwastach, czyli lokalnych, pospolitych i jadalnych roślinach Dolnego Śląska.

Działania w ramach Slow Food opisywać tu będziemy w zakładce Slow Food Wrocław Dolny Śląsk po lewej stronie. Zapraszam! A jeśli chcecie mnie lub nas zaprosić, dzwońcie lub piszcie :) Nasz zespół na pewno Wam odpowie i podejmie kontakt!

Anna Rumińska
tel.660.968.363
emsa.relacje(at)gmail.com
chwastozercy(at)gmail.com
slowfooddolnyslask(at)gmail.com
Comments