Chwastozercy‎ > ‎

TABU CHWASTOŻERNE na ArtBoom Festival

opublikowane: 23 wrz 2015, 03:04 przez eMSA Inicjatywa Edukacyjna   [ zaktualizowane 23 wrz 2015, 03:08 ]

Na zaproszenie FESTIWALU SZTUK WIZUALNYCH GROLSCH ArtBoom z wielką chwastolubną radością dołączamy do ekipy festiwalowej z naszym projektem chwastologicznym. ArtBoom jest w Krakowie największym wydarzeniem prezentującym sztukę w przestrzeni publicznej. Ma charakter interdyscyplinarny i międzynarodowy - projekty łączą sztukę współczesną, performance, happening z muzyką i działaniami społecznymi. Naszym zdaniem CHWASTY, jako metaforyczne ODRZUTKI, stanowią ważne ogniwo kulturowego i żywieniowego TABU, które lokuje się w sferze symbolicznego myślenia i tym samym sztuki w przestrzeni publicznej. Cieszymy się, że zdaniem Kuratorki, KATARZYNĘ DEPTĘ-GARAPICH, Chwastożercy wpisują się w ideę i cel Festiwalu - krwawnikowo-serdecznie dziękujemy za zaproszenie!

 Przybywamy zatem w najbliższy poniedziałek do krakowskiego DOMU FERMENTU prowadzonego w ramach Festiwalu przez GRIZEDALE ARTS, jedną z czołowych brytyjskich organizacji artystycznych tworzących i koordynująych międzynarodowe i lokalne projekty artystyczne. Tytuł tegorocznej edycji Festiwalu ART BOOM brzmi: PRZEMIANA WSI W MIASTO.

KULTURA - z łaciny: cultura, uprawa

DOM FERMENTU jest innowacyjnym projektem artystycznym celebrującym różne aspekty kultury na poziomie międzynarodowym, narodowym, regionalnym, lokalnym i osobistym w ramach przenośnej instalacji bazującej na domowej wiejskiej spiżarni. Osią projektu jest KOLEKCJA KULTURY bakterii używanych w procesach konserwowania jedzenia zbierana i używana w ostatnich dziesięciu latach w wiejskim domu KAREN GUTHRIE, oraz w siedzibie Grizedale Arts w Lake District w północnej Anglii. Kolekcja kultur bakterii i sfermentowanego jedzenia Karen połączona jest z jej pamiątkami rodzinnymi i sprzętem kuchennym, które zawierają też osobiste wspomnienia i skojarzenia artystki.

Kuratorką DOMU FERMENTU jest Kasia Garapich, absolwentka historii sztuki (Uniwersytet Jagielloński) oraz wydziału rzeźby Slade (University College London). DOM FERMENTU w jego krakowskiej odsłonie nawiązuje do historii dzielnicy Zwierzyniec a zwłaszcza rejonów Salwatora i Ulicy Królowej Jadwigi na odcinku pomiędzy Salwatorem a Ulicą Focha i ma źródło w słowie ‘przemiana’.

Podczas Warsztatu Chwastożercy zastanowimy się wspólnie, "czy i jak łamać tabu żywieniowe". Uczestnicy wezmą udział w degustacji chwastnych potraw, a także w dyskusji i diagnozie chwastologicznej. Na podstawie autorskiego programu Warsztat poprowadzi nasza liderka: ANNA RUMIŃSKA, absolwentka Politechniki Wrocławskiej i Uniwersytetu Wrocławskiego, architektka, projektantka ogrodów i wnętrz, antropolożka kultury i biesiady, edukatorka, pionierka edukacji architektonicznej w Polsce, kucharka, kolekcjonerka, badaczka, projektantka i konsultantka fizykalnej przestrzeni publicznej, ławkolożka, placemaker, członkini organizacji Slow Food International, liderka convivium Slow Food Dolny Śląsk, MATKA CHWASTOŻERCY. Literalnie i metaforycznie wyłoży ona na tacy część swojej architektonicznie i antropologicznie ukierunkowanej wiedzy o jadalnych chwastach, tj. roślinach nieuprawnych zwanych czasem dzikimi. Zapachy i smaki będą na pewno rozmaite - będzie woniało i śmierdziało, będzie Was odrzucać i przyciągać, bowiem FERMENTACJA jest zjawiskiem i stanem liminalnym, ambiwalentnym. Zatem DO FERMENTU!

WYDARZENIE NA FACEBOOKu - tutaj

Więcej o DOMU FERMENTU i o Festiwalu ArtBoom - tutaj