Odbył się już kolejny dolnośląski
warsztat dla dorosłych. Ponownie bohaterem spotkania był CHWAST,
CHWAŚCIOR, CHWAŚCISKO, CHWASTUCH i takie tam - znienawidzone przez
rolników (niektórych!:), uwielbiane przez pszczoły i dzieci, ostrożnie
traktowane przez rodziców. Pokazywaliśmy, które CHWASTY
warto jeść, jak, kiedy i z czym :) Dlaczego nazywamy je CHWASTAMI i
czym właściwie są? Przecież to nasze lokalne, tradycyjne rośliny łąkowe,
polne i leśne, kwiaty, nasiona, liście, łodygi, korzenie i bulwy... Kochamy je tak, jak nasz dolnośląski krajobraz. Chwasty to ważna część naszej KULI-KULTURY, o której pisało wielu myślicieli w minionych wiekach - Marcin Kromer, Mikołaj Rej, Łukasz Gołębiowski, Stanisław Czerniecki i inni. ZAPRASZAMY NA KOLEJNY WARSZTAT 5 KWIETNIA - INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE O ZAPISACH - TUTAJ. Na Warsztacie Chwastożercy w ARTECUBO zrobiliście dla siebie CHWASTNIKI - coś w rodzaju Zielników, ale tylko z CHWASTAMI, bo... my odczarowujemy CHWASTY i robimy z nich Żywność :) Poczęstowaliśmy Was pyszotką CHWASTOŻERNA - ciastkami, krakersami i sałatkami. Po Warsztacie przekazaliśmy wam kilka przepisów na CHWASTOWE PYSZOTKI. Skoro o pysznym jedzeniu była mowa, to ugościło nas ARTECUBO - Studio Wnętrz zlokalizowane w centrum miasta. Naszym Partnerem CHWASTOŻERNYM było Milejowe Pole - tradycyjna farma roślin jadalnych zlokalizowana w urokliwej wiosce pod Wrocławiem. MILEJOWE POLE spowodowało, że dotknęliście, powąchaliście i posmakowaliście słonecznika bulwiastego Helianthus tuberosus. Miejsce: róg ul. Stawowej i ul. Kościuszki, ARTECUBO Studio Wnętrz Tutaj - zdjęcia z tego warsztatu Tutaj - zdjęcia z poprzedniego Warsztatu Chwastożercy w ramach wydarzenia "Wolna Kuchnia" |
Chwastozercy >