Slow Food Dolny Śląsk Wrocław

Jako osoby indywidualne dołączyliśmy już jakiś czas temu do Slow Food - międzynarodowej organizacji działającej na rzecz Dobrego Smaku - lokalnej, sezonowej, manufakturowej, uczciwej i zdrowej żywności. Slow Food mamy we krwi tak mocno, jak w głowie siedzą nam domowe smaki. Dawniej, w latach PRLu, to hasło nie było obecne w Polsce, ale znaliśmy je (acz nie wszyscy) w kręgach znajomych, przyjaciół i rodziny. Ruchy SLOW są nam bliskie od zawsze. Slow Food, Slow City, Slow Architecture i wiele innych - to wszystko siedzi w nas mocno od wielu lat. W ramach Slow Food nie tylko promujemy wspólnie tę lokalną, cudowną żywność, ale także spotykamy się przy dobrym jadle i napitkach, jeździmy po szkołach i przedszkolach ucząc dzieci Dobrego Smaku pod znakiem Ślimaka - winniczki wszak żyją także w Polsce, na Dolnym Śląsku :)

W ramach Slow Food Dolny Śląsk prowadzimy kurs "WOJ: WIEDZA O JEDZENIU" w czasie którego edukujemy dzieci i dorosłych nt. lokalnej żywności zgodnej z filozofią Slow Food. Przez rok działaliśmy aktywnie w ramach młodzieżowego Slow Food we Wrocławiu, które przez kilka miesięcy intensywnych publikacji na Facebooku (III-XI 2014) wzmocniliśmy na tyle, by nagle w listopadzie 2014 r. zapragnął działać dalej bez nas. W trosce o efekty pracy naszej oraz naszych przyjaciół i partnerów (np. urzędników, producentów, rolników, rodziców, dzieci), a także w trosce o markę Slow Food we Wrocławiu i regionie, skupiliśmy więc uwagę na rozwinięciu działalności pod znakiem dorosłego convivium czerwonego ślimaka, działalności regionalnej z naciskiem na Wrocław i inne ważne miasta regionu, tj. dorosłe convivia miejskie i gminno-miejskie, z pomocą lub pod skrzydłami regionalnego convivium SLOW FOOD DOLNY ŚLĄSK.

Jako grupa eMSA IE i marka CHWASTOŻERCY bierzemy aktywny udział w tych działaniach w charakterze mecenasa i wolontariusza w codziennych działaniach wraz ze wszystkimi naszymi zasobami: ludzkimi, rzeczowymi, miejscowymi i intelektualnymi. Obejmujemy naszym działaniem dzieci, młodzież i dorosłych z Wrocławia i regionu Dolnego Śląska. Organizujemy warsztaty edukacyjne, degustacyjne i kulinarne dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Jeśli można i trzeba, przyjeżdżamy większą grupą wraz z kucharzami, restauratorami, dietetykami, wytwórcami żywności (np. serowarami, browarnikami, przetwórcami), rolnikami, sadownikami, hodowcami i innymi osobami związanymi z wytwarzaniem, transportem i konsumpcją żywności.

Zapraszamy też do dobrych miejsc spotkań, z którymi współpracujemy, np. do Artecubo czy restauracji Pod Gryfami, oraz wielu innych miejsc, z którymi rozwijamy współpracę. Do "koszyka" marki Slow Food wnosimy nasz wkład wieloletniej edukacji, wiedzy, doświadczenia, kulinariów domowych i towarzyskich, które od pewnego czasu wyszły na światło publiczne w postaci marki Chwastożercy. Ta marka również dołączyła do działań Slow Food Dolny Śląsk (slowfooddolnyslask(at)gmail.com) promując lokalne chwasty jadalne i żywność odrzuconą. Rozwija się ona prężnie i pojawia czasem w ww. Artecubo i innych miejscach we Wrocławiu, Polsce lub krajach sąsiednich, aby rozmawiać z ludźmi o kulturze kulinarnej, krajobrazie i chwastach, czyli lokalnych, pospolitych, nieuprawnych, wolnych i jadalnych roślinach Dolnego Śląska, zwanych czasem dzikimi.

Działania w ramach Slow Food opisywać tu będziemy w zakładce Slow Food Dolny Śląsk Wrocław po lewej stronie. Zapraszamy! A jeśli chcecie nas zaprosić, dzwońcie lub piszcie :) Nasz zespół na pewno Wam odpowie i podejmie kontakt! Jeśli chcecie dołączyć do aktywnej grupy czerwonego ślimaka - Slow Food Dolny Śląsk - gorąco polecamy, piszcie na ww. adresy mailowe: 
slowfooddolnyslask(at)gmail.com

Kolejna Strefa Slow Food Dolny Śląsk we Wrocławiu!

opublikowane: 7 paź 2017, 02:42 przez eMSA Inicjatywa Edukacyjna   [ zaktualizowane 7 paź 2017, 03:36 ]

W pierwszy dzień października, piękną słoneczną niedzielę, członkowie Convivium Slow Food Dolny Śląsk - konsumenci i producenci - powitali Gości Jarmarku Jadwiżańskiego (St Hedwig's Fair) w Centrum Kultury Zamek w Leśnicy (Castle Cultural Centre in Lesnica) w ich Strefie Slow Food na tarasach przy głównym wejściu. Stragany z dobrym jedzeniem było otwarte od g. 11 do zmierzchu. Przybyło wiele Gości i Konsumentów zainteresowanych filozofią, społecznym ruchem konsumenckim i fundacją Slow Food. Członkowie Convivium pod okiem ich Przewodniczącej zorganizowali aż osiem wykładów o bioróżnorodności, rolnictwie, wytwórstwie oraz o filozofii, ruchu, organizacji i produktach SLOW FOOD. Głównym Organizatorem wydarzenia było Centrum Kultury Zamek w Leśnicy w ramach marki Jarmarki Zamkowe (Castle Fairs).

Wydarzenie na Facebooku: Strefa Slow Food na Jarmarku Jadwiżańskim - Zamek Leśnica

STREFA SLOW FOOD - zaplanowane mini wykłady i degustacje:

13.30 – 14.00 Anna Rumińska, Convivium Leader,  Slow Food Dolny Śląsk wykład z projekcją nt. filozofii, organizacji i społecznego ruchu konsumenckiego Slow Food International oraz Fundacji Slow Food i Arki Smaku Slow Food / podziemia

14.00 – 14.30 Zofia Kowalczyk - Kłodzko - miniwykład o wytwarzaniu ziołowych ekstraktów archaiczną techniką na zimno i degustacja syropu ziołowego na zimno / tarasy

14.30 – 15.00 Marcin Goetz - Trzcińsko - miniwykład nt. średniowiecznego piernikarstwa na Dolnym Śląsku i slowfoodowych pierników współczesnych / tarasy

15.00 – 15.30 Anna Szlączka - Lutynia - miniwykład nt. rodzinnego sadownictwa i bioróżnorodności oraz prezentacja deseru z owoców bez pozostałości chemicznych / tarasy

15.00 – 16.00 Anna Rumińska - Kopaniec - wykład z projekcją nt. nieuprawnych warzyw w średniowieczu, chwastów jadalnych, tzw. dzikich roślin jadalnych podziemia

15.30 – 16.00 Henryk Nowakowski -  Trzebnica - degustacja manufakturowego cydru z jabłek i gruszek i miniwykład nt. cydrownictwa / tarasy

16.30 - 17.00 Piotr Klepacz - Łódź - degustacja śledzi kiszonych na modłę średniowieczną wraz z miniwykładem o ich historii / tarasy

17.00 - 17.30 Małgorzata Makuchowska - Wieża - degustacja deseru z soku malinowego z własnych malin i miniwykład o manufakturowym przetwórstwie oraz hodowli owcy wrzosówki polskiej nominowanej w Arce Smaku Slow Food / tarasy

17.30 - 18.00 Jacek Rylski - Brzezia Łąka -  miniwykład nt. zimnotłoczonych olejów wraz z ich degustacją / tarasy

STREFA SLOW FOOD - ZAPLANOWANE PRODUKTY (stragany wytwórców):

Lokalizacja produktowej strefy SLOW FOOD: tarasy przed głównym wejściem do zamku - po lewej stronie:

🐌Lutyni: owoce świeże bez pozostałości chemicznych i przetwory z nich: octy niskoprocentowe czarnobzowe i jabłkowe, syropy, soki tłoczone bez dodatku cukru ani wody

🐌Wieży: malinowe przetwory (octy, soki, powidła), skóry, runo i wędliny z dolnośląskiej jagnięciny, mięsa owcy wrzosówki polskiej szarej nominowanej przez nas w Arce Smaku Slow Food / Slow Food Ark of Taste

🐌Trzcińska: pierniki tradycyjne, historyczne, manufakturowe, suche do sosów (jako przyprawa) lub przekładane na drugie śniadanie i deser (jako kanapeczka piernikowa) z powidłami śliwkowymi

🐌z Kłodzka-Jurandowa: ekstrakty ziołowe z owoców, liści i kwiatów wytwarzane archaiczną techniką na zimno, susze grzybowe i ziołowe

🐌Trzebnicy: cydr, jabłecznik trzebnicki, gruszecznik trzebnicki, musztardy i octy jabłkowe lub gruszkowe oraz inne przeciery

🐌Łodzi po sąsiedzku: kiszone śledzie z żurawiną i ziołami, kandyzowane szyszki i kwiaty sosnowe, wędzony miód akacjowy

🐌Brzeziej Łąki: oleje zimnotłoczone, np. rzepakowy, słonecznikowy, krokoszowy, konopny

🐌g.15 w podziemiach: z Wrocławia i Dolnego Śląska: wykład o warzywach nieuprawnych, chwastach jadalnych, tzw. dzikich roślinach jadalnych

🐌g. 13 w podziemiach: z WrocławiaDolnego ŚląskaEuropy i Globu: wykład o filozofii, ruchu, organizacji i produktach SLOW FOOD

Tutaj możecie obejrzeć garść zdjęć z tego wydarzenia.

NAJCZĘSTSZE PYTANIA O SLOW FOOD:

Na temat określenia "Slow Food" krążą już nieomal mity. Używa się go z małych lub wielkich liter - czy słusznie, czy nie? Kojarzy się ze ślimakiem - dlaczego? Czy Slow Food to ruch, filozofia, organizacja, firma, instytucja...? Co to takiego ten Slow Food... Czy można ot tak używać tego określenia i znaku ślimaka, czy jednak trzeba uszanować zastrzeżone logo? Jaka jest struktura Slow Food i w jakiej formie działa to w Polsce, na Dolnym Śląsku i w poszczególnych miejscowościach regionu? Co to jest produkt slowfoodowy? Kto jest członkiem Slow Food i kto może nim być? Czy to kosztuje, czy jest darmowe? Czy rodzi jakieś zobowiązania i przywileje? Takie i inne pytania padają coraz częście, wraz z rozwojem działalności najprężniejszego Convivium Slow Food w Polsce, czyli Slow Food Dolny Śląsk. Im więcej ślimaka w przestrzeni publicznej (wirtualnej lub fizycznej), tym więcej pytań, niejasności, a także pasji, akcji, działań, pomysłów, ale też niestety nadużyć i roszczeń. Dlatego Convivium zawsze w czasie swoich akcji edukacyjnych wyjaśnia te nieporozumienia i zachęca do dołączenia do tego społecznego ruchu konsumenckiego. Każda cegiełka idzie na działania globalne i regionalne, każda pomaga, byśmy byli coraz bliżej dobrej, czystej, uczciwej, sezonowej, lokalnej żywności.

Zanim przyjdziecie na spotkanie, zobaczcie, jakie pytania zadają ludzie o Slow Food:

1 - co to jest produkt slowfoodowy?

2 - czy członkami Slow Food są osoby czy podmioty?

3 - jaka jest forma prawna Slow Food?

4 - czy slowfoodowy może być surowiec, produkt spożywczy, potrawa, czy może technika, rasa, gatunek, odmiana, zwyczaj?

5 - co to znaczy produkt dolnośląski?

6 - czym różni się określenie "lokalny" od określenia "rodzimy" i jaki to ma związek ze Slow Food?

7 - czy bioróżnorodność jest ważna?

8 - o co walczy Slow Food?

9 - jaka jest struktura Slow Food, kto tym zarządza i gdzie?

10 - czy miłośnik fastfoodu może być członkiem Slow Food?

11 - jak dotrzeć do uczciwej żywności i lokalnych wytwórców?

12 - gdzie kupić slowfoodowe produkty?

13 - ile kosztuje przynależenie do Slow Food?

14 - które z poniższych kryteriów może lub musi spełniać produkt, aby był zaakceptowany, jako slowfoodowy - co to w ogóle jest PRODUKTSLOWFOODOWY?

a - wytworzony lokalnie**, tj. przez osobę lub podmiot zarejestrowany lokalnie**

b - wytworzony z lokalnych** surowców, tj. uprawianych lub hodowanych lokalnie**

c - wyjątkowo zdrowy

d - wyjątkowo smaczny

e - tradycyjny, archaiczny, rekonstruowany ze starych receptur, rodzimych*** ras, gatunków, odmian

F - wyrafinowany, w którego przygotowaniu wykorzystuje się współczesne techniki rolnicze lub kulinarne

g - nieprzetworzony, o czystym składzie, tj. bez "polepszaczy", wzmacniaczy, barwników, konserwantów itp.

h - rekomendowany przez organizację i ruch Slow Food lub Convivium Slow Food, ale bez podania pochodzenia ani składu

i - manufakturowy (nie przemysłowy), tj. wytwarzany ręcznie albo z przewagą technik manualnych

j - łączący wszystkie powyższe kryteria

* surowiec spożywczy, produkt spożywczy, potrawa itp.

** lokalny, lokalnie - uprawiany, hodowany lub wydobywany w promieniu 100 km, ale bez podania "czasu zasiedzenia"

*** rodzimy - zadomowiony, autochtoniczny, uprawiany, hodowany lub wydobywany w promieniu 100 km od ponad 100 lat

Szkolenie Slow Food dla Kucharek i Kucharzy

opublikowane: 1 lip 2017, 07:31 przez eMSA Inicjatywa Edukacyjna   [ zaktualizowane 18 lip 2017, 13:40 ]

Wspólnie z Partnerami Grupa Chwastożercy i Convivium Slow Food Dolny Śląsk zapraszają Kucharki/Kucharzy - domowych i restauracyjnych - na chwastologiczne szkolenie z zakresu warzyw nieuprawnych, tzw. dzikich roślin jadalnych, w kontekście kulinarnym, historycznym i antropobotanicznym. Szkolenie w dniu 16 lipca organizują nasze SFojaki z Grupy Chwastożercy wraz z Partnerami, naszymi Przyjaciółmi z Farma 69 - agroturystyka Kopaniec w miejscowości Kopaniec pod adresem Kopaniec 69A. Zajęcia będą plenerowe i wnętrzowe w tzw. Karczmie (z dostępem kuchni i paleniska). Uczestnicy szkolenia będą słuchać, mówić, wąchać, smakować, gotować, jeść i pić. Jeśli zechcą, będą też biesiadować lub spać :) by nie powiedzieć, odsypiać ;)

Wydarzenie na Facebook: TUTAJ

Artykuł Patrona Merytorycznego i Produktowego, Convivium Slow Food Dolny Śląsk: TUTAJ

Tematyka:
- warzywa nieuprawne i uprawne
- chwastologia
- kuchnia średniowieczna
- kuchnia staropolska
- rolnictwo i ogrodnictwo
- permakultura i ekologia
- polityka konsumencka i gastronomiczna
- system dostaw i lokalni producenci żywności
W czasie szkolenia uczestnicy będą poznawać wybrane gatunki popularnych roślin jadanych w przeszłości lub współcześnie, poznają ich zastosowanie kulinarne, przyrządzą wspólnie kilka potraw, otrzymają materiały szkoleniowe i pod czujnym okiem prowadzących wykonają dla siebie Chwastniki (zielniki z chwastami jadalnymi). Każdy uczestnik po zaliczeniu testu końcowego otrzyma "Certyfikat Chwastożercy Stopnia Podstawowego".

Organizatorzy i Partnerzy:
Prowadzący: Grupa Chwastozercy
Gospodarz: Farma 69 - agroturystyka Kopaniec - Gospodarstwo Agroturystyczne Norbert Podwiński
Partner merytoryczny i produktowy: Slow Food w Polsce + Slow Food Dolny Śląsk 
Patronat medialny: slowfood.edu.pl + eMSA Inicjatywa Edukacyjna + Portal Góry Izerskie
Patronat produktowy: Gospodarstwo Sadownicze Owoce Lutyni: owoce + przetwory owocowe i warzywne
Drzazgi & Drobiazgi: deski drewniane manufakturowe

Informacja o produktach:
W szkoleniu będą zastosowane rośliny pochodzące przede wszystkim z Gospodarstwa "Farma 69". W części kulinarnej będą zastosowane slowfoodowe produkty dolnośląskie = dobre, czyste, uczciwe, sezonowe i lokalne, tzn. wytworzone w 100% na Dolnym Śląsku w składzie posiadające min. 75% surowców i półproduktów wyhodowanych lub uprawianych na Dolnym Śląsku. W przypadku braku stosownych surowców spełniających wymogi slowfoodowego produktu dolnośląskiego, zostaną zastosowane slowfoodowe surowce i (pół)produkty z województw ościennych lub dalszych województw i gmin, w których funkcjonuje aktywne i zaprzyjaźnione Convivium z sieci Slow Food International i Slow Food w Polsce

SZCZEGÓŁY:

Termin wydarzenia: 16 lipca 2017 Zgłoszenia + przedpłaty + informacje: chwastozercy[at]gmail.com Liczba miejsc ograniczona, o rezerwacji decyduje kolejność przedpłat.


Program szkolenia:
g.11-13 CZĘŚĆ 1: TEORETYCZNA I ZBIERACKA
g.13-15 PREZENTACJA PRODUKTÓW LOKALNYCH (Jarmark Perski Izerski)
g.15-19 CZĘŚĆ 2: KULINARNA I FINAŁOWA


Opis szczegółowy:

------------------------------ CZĘŚĆ 1 (g.11-13) ------------------------------
CZĘŚĆ TEORETYCZNA (ok.1h):
miejsce: Karczma (pod dachem i w kuchni)
1T.Rozgrzewka z chwastem - sprawdzenie wiedzy uczestników (test)
2T.Wstęp teoretyczny o warzywach nieuprawnych, tzw. dzikich roślinach jadalnych, warzywach archaicznych
3T.Prezentacja wybranych roślin nieuprawnych jadanych w przeszłości
4T.Rozdanie materiałów edukacyjnych do rozpoznawania i kulinarnego wykorzystania roślin
CZĘŚĆ ZBIERACKA (ok.1h):
1Z.Szkolenie plenerowe ze zbieractwem i rozpoznawaniem roślin
2Z.Samodzielne zbieractwo uczestników
3Z.Weryfikacja zebranych roślin w kontekście przyrządzania potraw

PREZENTACJA PRODUKTÓW LOKALNYCH (2h = g.13-15):
miejsce: Jarmark Perski Izerski (plener)
Prezentacja lokalnych produktów spożywczych na Jarmarku Perski Izerski w obrębie Średniowieczna Osada Kopaniec (edycja lipcowa) na terenie Farma 69 - agroturystyka Kopaniec - prezentacja spożywczych (i nie tylko) produktów lokalnych, izerskich, karkonoskich i innych dolnośląskich produktów rolnych i ogrodniczych wytwarzanych przez lokalnych Wytwórców, ogrodników, rolników, kucharzy.

------------------------------ CZĘŚĆ 2 (g.15-19) ------------------------------
CZĘŚĆ KULINARNA (ok.3h):
miejsce: Karczma (pod dachem i w kuchni)
1K.Przygotowanie surowców roślinnych i innych, w tym odzwierzęcych
2K.W podgrupach - przygotowanie potraw z zebranych roślin z użyciem produktów lokalnych
3K.Prezentacja potraw
4K.Wspólna biesiada
5K.Dyskusja, wymiana refleksji
CZĘŚĆ FINAŁOWA (ok.1h):
1F.Test wiedzy o chwastach jadalnych, warzywach nieuprawnych (zaliczenie - niezbędne do otrzymania Certyfikatu)
2F.Rozdanie upominków
3f.Rozdanie "Certyfikatów Chwastożercy Stopnia Podstawowego"
4F.Zakończenie i pożegnanie

------------------------------

Nabór wolontariuszy - do 11 lipca pod adresem: 
chwastozercy[at]gmail.com

Prowadzenie w jęz. polskim i angielskim:
Anna Rumińska + zespół/wolontariusze
architektka, antropolożka kultury, chwastożerczyni, publicystka, edukatorka, konsultantka, członkini Polskiego Towarzystwa Ludoznawczego i International Society of Ethnobiology, Convivium Leader Slow Food Dolny Śląsk.

Uwagi:
1.Język szkolenia i materiałów edukacyjnych: polski i angielski w razie potrzeby

2.Koszt uczestnictwa w szkoleniu nie obejmuje noclegów ani wyżywienia (rezerwacje odrębne - info poniżej)

3.Podczas szkolenia będą użyte potencjalne alergeny; Organizatorzy nie prowadzą analizy alergii, nietolerancji ani innych preferencji żywieniowych; uczestnicy konsumują produkty zgodnie ze swoimi preferencjami żywieniowymi

4.Szkolenie wyłącznie dla osób dorosłych (na terenie Gospodarstwa Agroturystycznego Farma 69 dostępne są liczne atrakcje dla dzieci)

5.Udział w szkoleniu oznacza zgodę na wykorzystanie wizerunku do celów promocji w mediach Organizatorów

6.Warunkiem rezerwacji miejsca jest przedpłata kwoty za uczestnictwo - decyduj kolejność przedpłat


Możliwy jest nocleg Farma 69 - agroturystyka Kopaniec - przed lub po szkoleniu - w wybranym terminie, standardzie, stylistyce:
- Dom Tyrolski - pokoje gościnne z łazienkami - łącznie 15 miejsc noclegowych (post z nr 1 na tablicy)
- Domek Baby Jagi - domek odrębny wolnostojący 1-kondygnacyjny 1-pokojowy archaiczny - łącznie 4 miejsca noclegowe (post z nr 2 na tablicy)
- Domek pod Jaworami - domek odrębny wolnostojący 2-kondygnacyjny 2-pokojowy rustykalny współcześnie wyposażony w kuchnię i łazienkę, salon, sypialnię - łącznie 10 miejsc noclegowych (post z nr 3 na tablicy)
Rezerwację noclegów należy uzgadniać i opłacać odrębnie w porozumieniu z Gospodarzami drogą mailową i z hasłem "Szkolenie Chwastożercy 16 lipca": farma69[at]poczta.onet.pl
Więcej o miejscu / Farma 69A - na str.9:
http://www.dodr.pl/userfiles/uploads/dodr/kataloga/kataloga2014.pdf

--------------------------------------------------
English translation - in porogress

WOJ: warsztat kulinarny Na Kanapce / środy w Artecubo

opublikowane: 11 lut 2015, 03:20 przez eMSA Inicjatywa Edukacyjna   [ zaktualizowane 17 kwi 2015, 08:20 ]

Zapraszamy na kolejny warsztat kulinarny z cyklu "WOJ: WIEDZA O JEDZENIU" - tym razem warsztat kanapkowy, na których wspólnie zrobimy zdrowe, dobre i lokalne kanapki. Będziecie mogli wykorzystać te pomysły przygotowując dzieciom i sobie II śniadania do szkoły lub pracy. Uczestnicy - dzieci, młodzież lub dorośli - nauczą się robić kanapki glutenowe lub bezglutenowe, a także pakować je estetycznie i skutecznie :) Zrobią trzy rodzaje kanapek: BLOK, ŚLIM i CHRUP. Zdrowe, uczciwe, smaczne i lokalne produkty na warsztat zapewniają członkowie i Mecenasi Slow Food Dolny Śląsk.

Liczba miejsc ograniczona, ZAPISY pod adresem: slowfooddolnyslask(@)gmail.com

18 lutego / środa g.18.30 (2h)
MIEJSCE: Studio Wnętrz Artecubo / róg ul. Stawowej i Kościuszki we Wrocławiu
WIEK: >6
Zapisy do 17 lutego: slowfooddolnyslask(@)gmail.com
Obejrzyj STUDIO ARTECUBO tutaj

INFO: 660.968.363

eduBazar Slow Food Dolny Śląsk w Kromnowie

opublikowane: 2 lut 2015, 03:04 przez eMSA Inicjatywa Edukacyjna   [ zaktualizowane 17 kwi 2015, 08:22 ]

Wraz ze Slow Food Dolny Śląsk zapraszamy na III eduBazar w Artystycznej Galerii Izerskiej w Kromnowie (gmina Stara Kamienica) w dniu 21 lutego od godz.11 do 18. Patronat Medialny nad wydarzeniem objęło Polskie Radio Wrocław.

EDUKACJA + BIESIADA + ŻYWNOŚĆ
Głównymi Edukatorami i Wystawcami będą pozytywnie aktywni członkowie Slow Food Dolny Śląsk - starannie pilnujemy tej rzetelności. Produkty są lokalne, manufakturowe, sezonowe i przepyszne. Edubazar odbędzie się w grupie wielu Mecenasów naszego kursu edukacyjno-kulinarnego WOJ:WIEDZA O JEDZENIU, wytwórców doskonałej dolnośląskiej żywności, a także w grupie dzieci, młodzieży, ich nauczycieli i rodziców pasjonujących się dobrym jedzeniem.

Na ten eduBazar zapraszamy po raz pierwszy wytwórców rękodzieła i rzemiosła kulinarnego, tj. tylko tego, które związane jest bezpośrednio z jedzeniem - od naczyń, poprzez przybory i urządzenia, aż po tkaniny i odzież kulinarną. Wszystko lokalne, tradycyjne, uczciwe i manufakturowe. Chcemy, aby nasze eduBazary miały właśnie taką kulinarno-rzemieślniczą formułę. Chcemy promować tradycyjne rękodzieło, także to z nowatorskimi motywami. Chcemy także promować rzemiosło rekonstruowane, tj. odtwarzane m.in. przez archeologów z czasów wczesnego średniowiecza lub innych.

W planach mamy:
- rozmowy o Slow Food - 0 filozofii, idei, lokalnym convivium i o wszystkim innym, o co spytacie
- wykłady o lokalnej i uczciwej żywności oraz tradycyjnych metodach uprawy, hodowli i wytwórstwa
- warsztaty kulinarne
- konkurs wiedzy nt. dziedzictwa kulinarnego Dolnego Śląska
- prezentację rękodzieła i rzemiosła kulinarnego, czyli związanego z jedzeniem
- prezentację żywności lokalnej, tradycyjnej, uczciwej, manufakturowej i smacznej

WARSZTATY:
- program poniżej
- uczestnicy: każdy, kto chce, dzieci lub dorośli, jeśli wiek dziecka <6r.ż., to z rodzicem towarzyszącym (wtedy rodzic bezpłatnie)
- zapisy do 19 lutego: slowfooddolnyslask(@)gmail.com
- prowadzenie: Slow Food Dolny Śląsk
- program warsztatów:
Początek warsztatu - rozmowa o Slow Food - 0 filozofii, idei, lokalnym convivium i o wszystkim innym, o co spytacie
14.30-15.30 WARSZTAT ŚNIADANIOWY - jak przygotować zdrowe śniadanie bez białego cukru (ale też na słodko)
15.45-16.45 WARSZTAT OBIADOWY - jak przygotować tradycyjne dania ze zdrowych składników (w tym z różnych rodzajów mąki, m.in. żołędziowej!)
17.00-18.00 WARSZTAT KOLACYJNY - jak zrobić dobry, domowy ser i z czym go podać (w tym z olejami TNZ, czyli tłoczonymi na zimno)

WYKŁADY:
- punkt stały - początek o Slow Food - 0 filozofii, idei, lokalnym convivium i o wszystkim innym, o co spytacie
- czas trwania razem z dyskusją - 15-60 min.
- wstęp: otwarty, bezpłatny
- uczestnicy: każdy, kto chce, dzieci lub dorośli
- zapisy: niepotrzebne, chyba że późno przyjdziesz i się nie zmieścisz:)
- prowadzenie: Slow Food Dolny Śląsk
- program wykładów:
12.00 - SER - ile sera w serze i dlaczego warto jeść lokalnie
13.00 - OWOC - co rośnie lokalnie i jak smakuje
14.00 - WARZYWO - jakie znaczenie ma uprawa ekologiczna lub tradycyjna
15.00 - MIÓD - jakie są jego rodzaje i dlaczego warto je jeść
16.00 - MĄKA - dlaczego dodaje się do niej szkodliwe substancje
17.00 - OLEJ - po co oliwimy nasz organizm

Informacje o III edubazarze znajdziecie także u naszych Partnerów medialnych:
Radio Złote Przeboje

warsztat kulinarny Na Kanapce

opublikowane: 26 sty 2015, 06:38 przez eMSA Inicjatywa Edukacyjna   [ zaktualizowane 17 kwi 2015, 08:21 ]

Zapraszamy na kolejne warsztaty z cyklu "WOJ: WIEDZA O JEDZENIU" - tym razem warsztaty kanapkowe, na których wspólnie zrobimy przykładowe kanapki. Będziecie mogli wykorzystać te pomysły przygotowując dzieciom i sobie II śniadania do szkoły lub pracy.

Liczba miejsc ograniczona, ZAPISY pod adresem: slowfooddolnyslask(@)gmail.com

TERMINY WARSZTATÓW:

4 lutego / środa g.18.30 (120min.)
MIEJSCE: Studio Wnętrz Artecubo / róg ul. Stawowej i Kościuszki we Wrocławiu
WIEK: >6
Zapisy do 3 lutego: slowfooddolnyslask(@)gmail.com
Obejrzyj STUDIO ARTECUBO tutaj
Zapisy do 6 lutego: slowfooddolnyslask(@)gmail.com
Obejrzyj LAVIA STUDIO tutaj

INFO: 660.968.363

II eduBAZAR Slow Food Dolny Śląsk w Krzywym Kominie

opublikowane: 21 sty 2015, 01:42 przez eMSA Inicjatywa Edukacyjna   [ zaktualizowane 17 kwi 2015, 08:23 ]

Wraz ze Slow Food Dolny Śląsk zapraszamy wszystkich na pierwszy eduBAZAR SLOW FOOD DOLNY ŚLĄSK w dniu 31 stycznia w godz.11-18 przy ul. Grunwaldzkiej 98. Zapraszamy na zakupy najlepszej dolnośląskiej żywności, warsztaty kulinarne i wykłady o jedzeniu, a także na biesiadę ze SFojakami i Mecenasami kursu WOJ:WIEDZA O JEDZENIU. Udział w warsztatach jest odpłatny, obowiązują zapisy. Udział w wykładach jest bezpłatny. Kupicie tam dolnośląskie skarby: pieczywo, ciasta, mąki, kasze, makarony, jaja, miody, mieszanki miodowe, sery, jogurty, piwa, wędliny, dania gotowe do zjedzenia na miejscu lub na wynos. Wystawcami będą członkowie Slow Food Dolny Śląsk. Produkty są lokalne, manufakturowe, sezonowe i przepyszne. W wydarzeniu tym łączymy nasze wspólne działania edukacyjne i handlowe.

Slow Food Dolny Śląsk i CRZ Krzywy Komin zapraszają na drugi eduBAZAR Slow Food w sobotę 31 stycznia w godz.11-18. Patronat nad wydarzeniem objęło Polskie Radio Wrocław i Radio RAM.

Sprzedawcami, edukatorami, wystawcami i biesiadnikami będą przede wszystkim aktywni członkowie convivium Slow Food Dolny Śląsk. Ujrzycie tu i posmakujecie produktów lokalnych, manufakturowych, sezonowych, uczciwych i pysznych. EduBAZAR odbędzie się w grupie wielu Mecenasów kursu edukacyjno-kulinarnego WOJ:WIEDZA O JEDZENIU realizowanego przez Slow Food Dolny Śląsk w przedszkolach, szkołach, bibliotekach, klubach i miejscach nieformalnych.

 W programie:

- sprzedaż najlepszej dolnośląskiej żywności / info poniżej
- wykłady o SFojskiej żywności, tradycyjnym wytwórstwie / program poniżej
- warsztaty kulinarne / zapisy poniżej
- konkurs wiedzy nt. dziedzictwa kulinarnego Dolnego Śląska / nagrody: SFojska żywność
- biesiada publiczna / zapisy do 30 stycznia
/ info poniżej
- realizacja zamówień na dostawę SFojskiej żywności - tutaj listy produktów

Zapisy na warsztaty:

WARSZTATY z cyklu WOJ.: WIEDZA O JEDZENIU
wiek >6, prowadzenie: Slow Food Dolny Śląsk, zapisy: slowfooddolnyslask(@)gmail.com

12.00 - DOLCE VITA - COŚ ZAMIAST BIAŁEGO CUKRU / zapoznajemy uczestników z różnymi słodyczami i robimy zdrowe śniadanie - Mecenasem tego WOJa są Chwastożercy z Wrocławia: facebook.com/chwastozercy
13.30 - NAOLEJENI - POZNAJ LOKALNE OLEJE / zapoznajemy uczestników z lokalnymi olejami roślinnymi i mieszamy warzywa na sałatkę - 60 min. - Mecenasem tego WOJa jest Jacek Rylski z Olejarni Bożydar w Brzeziej Łące, gm. Długołęka: olejarnia-bozydar.pl
15.00 - MĘKI MĄKI - CO BY TU ZMIELIĆ / zapoznajemy uczestników z rodzajami mąki i robimy podpłomyki lub kluseczki - 60 min. - Mecenasem tego WOJa jest Izabela i Grzegorz Sznajderowie z Młyna Skokowa w Skokowej, gm. Prusice: facebook.com/mlynskokowa
16.45 - BIESIADA PUBLICZNA - Szef Kuchni Jan Piotr Koziński zaserwuje zupę jarzynową w wersji wegetariańskiej lub mięsno-warzywnej. Pożywna, zimowa zupa ugotowana będzie z produktów naszych Mecenasów WOJa. Szef Kuchni wyczaruje ją na bazie warzyw z Gospodarstwa Ekologicznego Renaty Chołodeckiej z Krośnic oraz olejów Jacka Rylskiego z olejarni Bożydar w Brzeziej Łące. Zupa będzie gotowana na miejscu od godziny 11, po czym zasiądziecie wspólnie ze SFojakami do stołu. Biesiada potrwa do godz.17.45
LISTA PRODUKTÓW DO ZAMÓWIEŃ: warzywa, owoce, sery, masło, maślanka, chleby, mąki, kasze, wędliny, ryby, soki owoc.i warz., powidła i marynaty, jaja, dania gotowe / szczegółowe informacje i ceny prześlemy mailem: slowfooddolnyslask(@)gmail.com albo sprawdźcie je tutaj
-------------------------------------------------------------------------

PROGRAM eduBAZARU:

11.00 otwarcie eduBAZARU - kupujcie u nas dobre jedzenie :)
Zaczynamy sprzedaż naszych produktów i realizację zamówień

12.00 warsztat DOLCE VITA słodycze (zapisy trwają)
robimy zdrowe śniadanie

13.00 wykład: DLACZEGO I JAKI MIÓD (wstęp wolny)
Ewa Migocka, PASIECZNICZKA / www.SpizarniaMiodowa.pl

13.30 warsztat NAOLEJENI oleje (zapisy trwają)
mieszamy sałatkę warzywną z olejami

14.30 wykład: CO SIĘ KRYJE W MĄCE (wstęp wolny)
Iza&Grześ Sznajderowie Młyn Skokowa, Zenek Feszczuk Młyn Jordanów Śląski

15.00 warsztat: MĘKI MĄKI (zapisy trwają)
robimy podpłomyki lub kluseczki

16.00 wykład: SER CZY NIBYSER (wstęp wolny)
Malwina Pasternak, Partnerstwo Gór Sowich

16.45 wspólna BIESIADA (zapisy trwają)
Chef Jan Piotr Koziński serwuje krem z buraczka

18.00 zakończenie eduBAZARU
Zapraszamy do wspólnego zdjęcia, a SFojaków na zebranie organizacyjne

------------------
Slow Food jest międzynarodową organizacją typu non-profit, która w manifeście określa swój cel jako: "ochrona prawa do smaku". Powstała w 1986 roku we Włoszech i od początku zajęła się szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności - szczególnie żywności oryginalnej, produkowanej w sposób niespotykany w innych miejscach na świecie, żywności tradycyjnej, zdrowej i niestety zagrożonej zniknięciem w wyniku coraz bardziej natarczywej ekspansji tego, co na całym świecie znane jest jako fast food.

eduBAZAR Slow Food Dolny Śląsk

opublikowane: 5 gru 2014, 04:13 przez eMSA Inicjatywa Edukacyjna   [ zaktualizowane 4 gru 2016, 23:11 ]

Wraz ze Slow Food Dolny Śląsk zapraszamy wszystkich na pierwszy eduBAZAR SLOW FOOD DOLNY ŚLĄSK w dniu 13 grudnia w godz.10-15 przy ul. Grunwaldzkiej 98. Weźmiecie udział w wykładach, konkursach, warsztatach kulinarnych, zajęciach dla dzieci, będziecie mieli okazję pokolędować z nami i wykonać analizę składu ciała przeprowadzoną przez dietetyka klinicznego, kupicie też najlepszą dolnośląską żywność: pieczywo, ciasta, mąki, kasze, makarony, jaja, miody, mieszanki miodowe, sery, jogurty, piwa, wędliny, dania gotowe do zjedzenia na miejscu lub na wynos. Będą też niespodzianki dla SFojaków, smakoszy i miłośników Dolnego Śląska :) eduBAZAR SFDŚ organizujemy wspólnie:
Członkowie Slow Food Dolny Śląsk + Restauracja/Klub Przyjaciele i Znajomi
Wspierają nas: Drukarnia DPI

WYSTAWCY: Anbol Owoce Lutyni - Browar Sobótka Górka - Chleb Piotra - Chwastożercy - Gospodarstwo Ekologiczne Renata Chołodecka - IDM Indywidualne Diety Medyczne - Maciejowy Sad - Malinowa Zagroda - Młyn Jordanów - Młyn Skokowa - Ogniwo Pan Ziółko - Pasternak Malwina Partnerstwo Gór Sowich - Restauracja Zielona - Spiżarnia Miodowa - Szagon przez Ogródek - Złota Patoka

Wystawcami będą wyłącznie członkowie Slow Food Dolny Śląsk - starannie pilnujemy tej rzetelności. Produkty są lokalne, manufakturowe, sezonowe i przepyszne. Odbędzie się to w grupie wielu Mecenasów naszego kursu WOJ:WIEDZA O JEDZENIU, wytwórców doskonałej dolnośląskiej żywności, a także w grupie dzieci, młodzieży, ich nauczycieli i rodziców pasjonujących się dobrym jedzeniem (czyli wszystkich dzieci :)

Informacja: 660.968.363

Warsztaty: czas trwania: 45min.
1. WARSZTAT: ZIARNA 10.00-10.45
2. WARSZTAT: SERY 11.00-11.45
3. WARSZTAT: WARZYWA 12.00-12.45
4. WARSZTAT: OWOCE 13.00-13.45
5. WARSZTAT: MIODY 14.00-14.30
Zapisy do 11 XII
Liczba miejsc ograniczona
Wiek: 6-17 (ewentualnie także dorośli)

WYKŁADY:
1. O Slow Food 10.50
2. O miodach 11.50
3. O owocach 12.20
4. O mąkach 12.50
5. O warzywach 13.50

W programie:
- wspólne biesiadowanie
- warsztaty kulinarne
- wykłady o dobrym jedzeniu
- konkursy o lokalnej żywności
- porady dietetyczne
- analizy składu ciała (10zł/os.)
- sianko wigilijne
- łańcuchy i jadalne ozdoby choinkowe
- prezentacja uli
- degustacje
- sprzedaż dolnośląskich produktów

Dziękujemy serdecznie naszym SFojakom za wykonanie ulotki - jej autorami są: Monika Szeffler i Mateusz Dawiec.

WOJ w nowej szkole

opublikowane: 19 lis 2014, 16:11 przez eMSA Inicjatywa Edukacyjna   [ zaktualizowane 17 lut 2015, 05:32 ]

Warsztaty z mąki... To były męki z maki :))) Było wspaniale - Mała Uczelnia zaprosiła nas na Krzyki, a tam bawiliśmy się z dziećmi, w efekcie nauczyły się wiele nowgo o mąkach, różnych mąkąch... Tutaj obejrzycie zdjęcia Moniki Szeffler i Anny Rumińskiej.

Terra Madre Slow Food Festival

opublikowane: 19 lis 2014, 16:08 przez eMSA Inicjatywa Edukacyjna

Jako Slow Food Dolny Śląsk wystąpiliśmy od razu po reaktywacji na pierwszym festiwalu SLow Food Europu Środkowej w Krakowie, który zostął zorganizowany przez stowarzyszenie Slow Food Polska. Na stoisku prezentowaliśmy kuchnię średniowieczną i renesansową Dolnego Śląska. Razem ze mną, jako liderką i marką Chwastożercy, była Kuchnia Rycerska i firma Ogniwo. Dziękujemy serdecznie Slow Food Polska za możliwość wystąpienia na tym wspaniałym wydarzeniu.
Zdjęcia z festiwalu obejrzycie tutaj.

reaktywacja Slow Food Dolny Śląsk

opublikowane: 19 lis 2014, 16:02 przez eMSA Inicjatywa Edukacyjna

Dokonała sie ona 30 X 2014 roku. Spotkaliśmy się w ponad 25 osób i zadeklarowaliśmy, że chcemy razem współpracować :) Bardzo nas to wszystkich cieszy, więc ruszyliśmy pełna parą. Doniesienia o naszych działaniach znajdziecie w tym właśnie rozdziale.

1-10 of 18