Kolejna Strefa Slow Food Dolny Śląsk we Wrocławiu!

opublikowane: 7 paź 2017, 02:42 przez eMSA Inicjatywa Edukacyjna   [ zaktualizowane 8 paź 2019, 02:51 ]

W pierwszy dzień października, piękną słoneczną niedzielę, członkowie Convivium Slow Food Dolny Śląsk - konsumenci i producenci - powitali Gości Jarmarku Jadwiżańskiego (St Hedwig's Fair) w Centrum Kultury Zamek w Leśnicy (Castle Cultural Centre in Lesnica) w ich Strefie Slow Food na tarasach przy głównym wejściu. Stragany z dobrym jedzeniem było otwarte od g. 11 do zmierzchu. Przybyło wiele Gości i Konsumentów zainteresowanych filozofią, społecznym ruchem konsumenckim i fundacją Slow Food. Członkowie Convivium pod okiem ich Przewodniczącej zorganizowali aż osiem wykładów o bioróżnorodności, rolnictwie, wytwórstwie oraz o filozofii, ruchu, organizacji i produktach SLOW FOOD. Głównym Organizatorem wydarzenia było Centrum Kultury Zamek w Leśnicy w ramach marki Jarmarki Zamkowe (Castle Fairs).

STREFA SLOW FOOD - zaplanowane mini wykłady i degustacje:

13.30 – 14.00 Anna Rumińska, Convivium Leader,  Slow Food Dolny Śląsk wykład z projekcją nt. filozofii, organizacji i społecznego ruchu konsumenckiego Slow Food International oraz Fundacji Slow Food i Arki Smaku Slow Food / podziemia

14.00 – 14.30 - miniwykład o wytwarzaniu ziołowych ekstraktów archaiczną techniką na zimno i degustacja syropu ziołowego na zimno / tarasy

14.30 – 15.00 - miniwykład nt. średniowiecznego piernikarstwa na Dolnym Śląsku i slowfoodowych pierników współczesnych / tarasy

15.00 – 15.30 - miniwykład nt. rodzinnego sadownictwa i bioróżnorodności oraz prezentacja deseru z owoców bez pozostałości chemicznych / tarasy

15.00 – 16.00 - wykład z projekcją nt. nieuprawnych warzyw w średniowieczu, chwastów jadalnych, tzw. dzikich roślin jadalnych podziemia

15.30 – 16.00 - degustacja manufakturowego cydru z jabłek i gruszek i miniwykład nt. cydrownictwa / tarasy

16.30 - 17.00 - degustacja śledzi kiszonych na sposób średniowieczny wraz z miniwykładem o ich historii / tarasy

17.00 - 17.30 - degustacja deseru z soku malinowego z własnych malin i miniwykład o manufakturowym przetwórstwie oraz hodowli owcy wrzosówki polskiej nominowanej w Arce Smaku Slow Food / tarasy

17.30 - 18.00 -  miniwykład nt. zimnotłoczonych olejów wraz z ich degustacją / tarasy

STREFA SLOW FOOD - ZAPLANOWANE PRODUKTY (stragany wytwórców):

Lokalizacja produktowej strefy SLOW FOOD: tarasy przed głównym wejściem do zamku - po lewej stronie:

🐌g.15 w podziemiach: z Wrocławia i Dolnego Śląska: wykład o warzywach nieuprawnych, chwastach jadalnych, tzw. dzikich roślinach jadalnych

🐌g. 13 w podziemiach: z WrocławiaDolnego ŚląskaEuropy i Globu: wykład o filozofii, ruchu, organizacji i produktach SLOW FOOD