opublikowane: 7 paź 2017, 02:42 przez emsa relacje
[
zaktualizowane 8 paź 2019, 02:51
]
W pierwszy dzień października, piękną słoneczną niedzielę, członkowie Convivium Slow Food Dolny Śląsk - konsumenci i producenci - powitali Gości Jarmarku Jadwiżańskiego (St Hedwig's Fair) w Centrum Kultury Zamek w Leśnicy (Castle Cultural Centre in Lesnica) w ich Strefie Slow Food na tarasach przy głównym wejściu. Stragany z dobrym jedzeniem było otwarte od g. 11 do zmierzchu. Przybyło wiele Gości i Konsumentów zainteresowanych filozofią, społecznym ruchem konsumenckim i fundacją Slow Food. Członkowie Convivium pod okiem ich Przewodniczącej zorganizowali aż osiem wykładów o bioróżnorodności, rolnictwie, wytwórstwie oraz o filozofii, ruchu, organizacji i produktach SLOW FOOD. Głównym Organizatorem wydarzenia było Centrum Kultury Zamek w Leśnicy w ramach marki Jarmarki Zamkowe (Castle Fairs).STREFA SLOW FOOD - zaplanowane mini wykłady i degustacje:13.30 – 14.00 Anna Rumińska, Convivium Leader, Slow Food Dolny Śląsk - wykład z projekcją nt. filozofii, organizacji i społecznego ruchu konsumenckiego Slow Food International oraz Fundacji Slow Food i Arki Smaku Slow Food / podziemia14.00 – 14.30 - miniwykład o wytwarzaniu ziołowych ekstraktów archaiczną techniką na zimno i degustacja syropu ziołowego na zimno / tarasy14.30 – 15.00 - miniwykład nt. średniowiecznego piernikarstwa na Dolnym Śląsku i slowfoodowych pierników współczesnych / tarasy15.00 – 15.30 - miniwykład nt. rodzinnego sadownictwa i bioróżnorodności oraz prezentacja deseru z owoców bez pozostałości chemicznych / tarasy15.00 – 16.00 - wykład z projekcją nt. nieuprawnych warzyw w średniowieczu, chwastów jadalnych, tzw. dzikich roślin jadalnych - podziemia15.30 – 16.00 - degustacja manufakturowego cydru z jabłek i gruszek i miniwykład nt. cydrownictwa / tarasy16.30 - 17.00 - degustacja śledzi kiszonych na sposób średniowieczny wraz z miniwykładem o ich historii / tarasy17.00 - 17.30 - degustacja deseru z soku malinowego z własnych malin i miniwykład o manufakturowym przetwórstwie oraz hodowli owcy wrzosówki polskiej nominowanej w Arce Smaku Slow Food / tarasy17.30 - 18.00 - miniwykład nt. zimnotłoczonych olejów wraz z ich degustacją / tarasySTREFA SLOW FOOD - ZAPLANOWANE PRODUKTY (stragany wytwórców):Lokalizacja produktowej strefy SLOW FOOD: tarasy przed głównym wejściem do zamku - po lewej stronie:
g.15 w podziemiach: z Wrocławia i Dolnego Śląska: wykład o warzywach nieuprawnych, chwastach jadalnych, tzw. dzikich roślinach jadalnych

g. 13 w podziemiach: z Wrocławia, Dolnego Śląska, Europy i Globu: wykład o filozofii, ruchu, organizacji i produktach SLOW FOOD
|
|