Szkolenie Slow Food dla Kucharek i Kucharzy

opublikowane: 1 lip 2017, 07:31 przez eMSA Inicjatywa Edukacyjna   [ zaktualizowane 18 lip 2017, 13:40 ]

Wspólnie z Partnerami Grupa Chwastożercy i Convivium Slow Food Dolny Śląsk zapraszają Kucharki/Kucharzy - domowych i restauracyjnych - na chwastologiczne szkolenie z zakresu warzyw nieuprawnych, tzw. dzikich roślin jadalnych, w kontekście kulinarnym, historycznym i antropobotanicznym. Szkolenie w dniu 16 lipca organizują nasze SFojaki z Grupy Chwastożercy wraz z Partnerami, naszymi Przyjaciółmi z Farma 69 - agroturystyka Kopaniec w miejscowości Kopaniec pod adresem Kopaniec 69A. Zajęcia będą plenerowe i wnętrzowe w tzw. Karczmie (z dostępem kuchni i paleniska). Uczestnicy szkolenia będą słuchać, mówić, wąchać, smakować, gotować, jeść i pić. Jeśli zechcą, będą też biesiadować lub spać :) by nie powiedzieć, odsypiać ;)

Wydarzenie na Facebook: TUTAJ

Artykuł Patrona Merytorycznego i Produktowego, Convivium Slow Food Dolny Śląsk: TUTAJ

Tematyka:
- warzywa nieuprawne i uprawne
- chwastologia
- kuchnia średniowieczna
- kuchnia staropolska
- rolnictwo i ogrodnictwo
- permakultura i ekologia
- polityka konsumencka i gastronomiczna
- system dostaw i lokalni producenci żywności
W czasie szkolenia uczestnicy będą poznawać wybrane gatunki popularnych roślin jadanych w przeszłości lub współcześnie, poznają ich zastosowanie kulinarne, przyrządzą wspólnie kilka potraw, otrzymają materiały szkoleniowe i pod czujnym okiem prowadzących wykonają dla siebie Chwastniki (zielniki z chwastami jadalnymi). Każdy uczestnik po zaliczeniu testu końcowego otrzyma "Certyfikat Chwastożercy Stopnia Podstawowego".

Organizatorzy i Partnerzy:
Prowadzący: Grupa Chwastozercy
Gospodarz: Farma 69 - agroturystyka Kopaniec - Gospodarstwo Agroturystyczne Norbert Podwiński
Partner merytoryczny i produktowy: Slow Food w Polsce + Slow Food Dolny Śląsk 
Patronat medialny: slowfood.edu.pl + eMSA Inicjatywa Edukacyjna + Portal Góry Izerskie
Patronat produktowy: Gospodarstwo Sadownicze Owoce Lutyni: owoce + przetwory owocowe i warzywne
Drzazgi & Drobiazgi: deski drewniane manufakturowe

Informacja o produktach:
W szkoleniu będą zastosowane rośliny pochodzące przede wszystkim z Gospodarstwa "Farma 69". W części kulinarnej będą zastosowane slowfoodowe produkty dolnośląskie = dobre, czyste, uczciwe, sezonowe i lokalne, tzn. wytworzone w 100% na Dolnym Śląsku w składzie posiadające min. 75% surowców i półproduktów wyhodowanych lub uprawianych na Dolnym Śląsku. W przypadku braku stosownych surowców spełniających wymogi slowfoodowego produktu dolnośląskiego, zostaną zastosowane slowfoodowe surowce i (pół)produkty z województw ościennych lub dalszych województw i gmin, w których funkcjonuje aktywne i zaprzyjaźnione Convivium z sieci Slow Food International i Slow Food w Polsce

SZCZEGÓŁY:

Termin wydarzenia: 16 lipca 2017 Zgłoszenia + przedpłaty + informacje: chwastozercy[at]gmail.com Liczba miejsc ograniczona, o rezerwacji decyduje kolejność przedpłat.


Program szkolenia:
g.11-13 CZĘŚĆ 1: TEORETYCZNA I ZBIERACKA
g.13-15 PREZENTACJA PRODUKTÓW LOKALNYCH (Jarmark Perski Izerski)
g.15-19 CZĘŚĆ 2: KULINARNA I FINAŁOWA


Opis szczegółowy:

------------------------------ CZĘŚĆ 1 (g.11-13) ------------------------------
CZĘŚĆ TEORETYCZNA (ok.1h):
miejsce: Karczma (pod dachem i w kuchni)
1T.Rozgrzewka z chwastem - sprawdzenie wiedzy uczestników (test)
2T.Wstęp teoretyczny o warzywach nieuprawnych, tzw. dzikich roślinach jadalnych, warzywach archaicznych
3T.Prezentacja wybranych roślin nieuprawnych jadanych w przeszłości
4T.Rozdanie materiałów edukacyjnych do rozpoznawania i kulinarnego wykorzystania roślin
CZĘŚĆ ZBIERACKA (ok.1h):
1Z.Szkolenie plenerowe ze zbieractwem i rozpoznawaniem roślin
2Z.Samodzielne zbieractwo uczestników
3Z.Weryfikacja zebranych roślin w kontekście przyrządzania potraw

PREZENTACJA PRODUKTÓW LOKALNYCH (2h = g.13-15):
miejsce: Jarmark Perski Izerski (plener)
Prezentacja lokalnych produktów spożywczych na Jarmarku Perski Izerski w obrębie Średniowieczna Osada Kopaniec (edycja lipcowa) na terenie Farma 69 - agroturystyka Kopaniec - prezentacja spożywczych (i nie tylko) produktów lokalnych, izerskich, karkonoskich i innych dolnośląskich produktów rolnych i ogrodniczych wytwarzanych przez lokalnych Wytwórców, ogrodników, rolników, kucharzy.

------------------------------ CZĘŚĆ 2 (g.15-19) ------------------------------
CZĘŚĆ KULINARNA (ok.3h):
miejsce: Karczma (pod dachem i w kuchni)
1K.Przygotowanie surowców roślinnych i innych, w tym odzwierzęcych
2K.W podgrupach - przygotowanie potraw z zebranych roślin z użyciem produktów lokalnych
3K.Prezentacja potraw
4K.Wspólna biesiada
5K.Dyskusja, wymiana refleksji
CZĘŚĆ FINAŁOWA (ok.1h):
1F.Test wiedzy o chwastach jadalnych, warzywach nieuprawnych (zaliczenie - niezbędne do otrzymania Certyfikatu)
2F.Rozdanie upominków
3f.Rozdanie "Certyfikatów Chwastożercy Stopnia Podstawowego"
4F.Zakończenie i pożegnanie

------------------------------

Nabór wolontariuszy - do 11 lipca pod adresem: 
chwastozercy[at]gmail.com

Prowadzenie w jęz. polskim i angielskim:
Anna Rumińska + zespół/wolontariusze
architektka, antropolożka kultury, chwastożerczyni, publicystka, edukatorka, konsultantka, członkini Polskiego Towarzystwa Ludoznawczego i International Society of Ethnobiology, Convivium Leader Slow Food Dolny Śląsk.

Uwagi:
1.Język szkolenia i materiałów edukacyjnych: polski i angielski w razie potrzeby

2.Koszt uczestnictwa w szkoleniu nie obejmuje noclegów ani wyżywienia (rezerwacje odrębne - info poniżej)

3.Podczas szkolenia będą użyte potencjalne alergeny; Organizatorzy nie prowadzą analizy alergii, nietolerancji ani innych preferencji żywieniowych; uczestnicy konsumują produkty zgodnie ze swoimi preferencjami żywieniowymi

4.Szkolenie wyłącznie dla osób dorosłych (na terenie Gospodarstwa Agroturystycznego Farma 69 dostępne są liczne atrakcje dla dzieci)

5.Udział w szkoleniu oznacza zgodę na wykorzystanie wizerunku do celów promocji w mediach Organizatorów

6.Warunkiem rezerwacji miejsca jest przedpłata kwoty za uczestnictwo - decyduj kolejność przedpłat


Możliwy jest nocleg Farma 69 - agroturystyka Kopaniec - przed lub po szkoleniu - w wybranym terminie, standardzie, stylistyce:
- Dom Tyrolski - pokoje gościnne z łazienkami - łącznie 15 miejsc noclegowych (post z nr 1 na tablicy)
- Domek Baby Jagi - domek odrębny wolnostojący 1-kondygnacyjny 1-pokojowy archaiczny - łącznie 4 miejsca noclegowe (post z nr 2 na tablicy)
- Domek pod Jaworami - domek odrębny wolnostojący 2-kondygnacyjny 2-pokojowy rustykalny współcześnie wyposażony w kuchnię i łazienkę, salon, sypialnię - łącznie 10 miejsc noclegowych (post z nr 3 na tablicy)
Rezerwację noclegów należy uzgadniać i opłacać odrębnie w porozumieniu z Gospodarzami drogą mailową i z hasłem "Szkolenie Chwastożercy 16 lipca": farma69[at]poczta.onet.pl
Więcej o miejscu / Farma 69A - na str.9:
http://www.dodr.pl/userfiles/uploads/dodr/kataloga/kataloga2014.pdf

--------------------------------------------------
English translation - in porogress