Wolna Kuchnia / Chwastożercy

opublikowane: 19 lis 2014, 14:59 przez eMSA Inicjatywa Edukacyjna   [ zaktualizowane 4 gru 2016, 23:06 ]
Wolna Kuchnia, to pierwsze wydarzenie Slow Food Youth Wrocław, które współorganizowałam wspólnie z kilkoma byłymi członkami tego convivium, z których obecnie (XI 2014) w składzie pozostały oprócz mnie tylko 3 osoby. Zrealizowaliśmy je w Studio Kulinarnym Piotra Kucharskiego przy ul. Hubskiej we Wrocławiu, tj. na terenie Browaru Mieszczańskiego. Moim rozdziałem stały się pierwsze warsztaty Chwastożercy. Prowadziłam je z Moniką Kujawską oraz Ewą Wasilewską, która przyjechała tu specjalnie z Drawieńskiego Parku Krajobrazowego. Jako córka leśniczego i myśliwego przywiozła ze sobą mnóstwo leśnych roślin, w tym jagód i ziaren. Monika natomiast podzieliła się z uczestnikami suszonymi roślinami zbieranymi na peryferiach Wrocławia. Ja dostarczyłam roślin pospolitych z peryferyjnych osiedli Wrocławia i wiosek w jego okolicy. W ten sposób powstał niezły zbiór roślin, którymi zasypałyśmy uczestników. Zrobili oni dla siebie chwastniki, tj. karty gatunkowe, na których opisali zastosowanie poszczególnych egzemplarzy.
Zdjęcia z Warsztatu Chwastożercy możecie obejrzeć tutaj.
Comments