"Czepił sie jak rzep psiego ogona..." Rzepy wskazuja, gdzie na wiosnę wyrosną cenne zielone części tego warzywa nieuprawnego i gdzie możemy kopać w poszukiwaniu równie cennego korzenia: ŁOPIAN WIĘKSZY Korzenie łopianu większego (FOTOGRAFIE) Arctium lappa L. - w 100g mają 208 kcal, 12g białka, 1g tłuszczu, 40g węglowodanów. Ogonki liściowe (100g) maja 15g kcal, 1,5g białka, 0g tłuszczu, 3g węglowodanów. Jak przyrządzać? O tym w artykule Hanny Szymanderskiej na portalu "Potrawy Regionalne": http://www.potrawyregionalne.pl/279,2680,LOPIAN_WIEKSZY_.htm Przepis na ogonkową sałatkę łopianowo-ćwikłową: Odciąć ogonki liściowe od liści obu warzyw. Te łopianowe obgotować 3 minuty w wodzie, następnie odcedzić i odsączyć. Obydwa rodzaje ogonków pokroić na kawałki dł. ok. 4-5cm. Na patelni rozgrzać dobry tłuszcz, wrzucić ogonki, posiekany czosnek, smażyć lekko, po 2 min. podlać ciut octem żywym manufakturowym niskoprocentowym, shoyu. syropem kukurydzianym, posolić, oprószyć mielonym kminkiem, ewentualnie innymi przyprawami. Smażyć jeszcze 2-3 minuty i podawać. |
Chwastozercy >