Wraz ze Slow Food Dolny Śląsk zapraszamy na III eduBazar w Artystycznej Galerii Izerskiej w Kromnowie (gmina Stara Kamienica) w dniu 21 lutego od godz.11 do 18. Patronat Medialny nad wydarzeniem objęło Polskie Radio Wrocław. EDUKACJA + BIESIADA + ŻYWNOŚĆ Głównymi Edukatorami i Wystawcami będą pozytywnie aktywni członkowie Slow Food Dolny Śląsk - starannie pilnujemy tej rzetelności. Produkty są lokalne, manufakturowe, sezonowe i przepyszne. Edubazar odbędzie się w grupie wielu Mecenasów naszego kursu edukacyjno-kulinarnego WOJ:WIEDZA O JEDZENIU, wytwórców doskonałej dolnośląskiej żywności, a także w grupie dzieci, młodzieży, ich nauczycieli i rodziców pasjonujących się dobrym jedzeniem. Na ten eduBazar zapraszamy po raz pierwszy wytwórców rękodzieła i rzemiosła kulinarnego, tj. tylko tego, które związane jest bezpośrednio z jedzeniem - od naczyń, poprzez przybory i urządzenia, aż po tkaniny i odzież kulinarną. Wszystko lokalne, tradycyjne, uczciwe i manufakturowe. Chcemy, aby nasze eduBazary miały właśnie taką kulinarno-rzemieślniczą formułę. Chcemy promować tradycyjne rękodzieło, także to z nowatorskimi motywami. Chcemy także promować rzemiosło rekonstruowane, tj. odtwarzane m.in. przez archeologów z czasów wczesnego średniowiecza lub innych. W planach mamy: - rozmowy o Slow Food - 0 filozofii, idei, lokalnym convivium i o wszystkim innym, o co spytacie - wykłady o lokalnej i uczciwej żywności oraz tradycyjnych metodach uprawy, hodowli i wytwórstwa - warsztaty kulinarne - konkurs wiedzy nt. dziedzictwa kulinarnego Dolnego Śląska - prezentację rękodzieła i rzemiosła kulinarnego, czyli związanego z jedzeniem - prezentację żywności lokalnej, tradycyjnej, uczciwej, manufakturowej i smacznej WARSZTATY: - program poniżej - uczestnicy: każdy, kto chce, dzieci lub dorośli, jeśli wiek dziecka <6r.ż., to z rodzicem towarzyszącym (wtedy rodzic bezpłatnie) - zapisy do 19 lutego: slowfooddolnyslask(@)gmail.com - prowadzenie: Slow Food Dolny Śląsk - program warsztatów: Początek warsztatu - rozmowa o Slow Food - 0 filozofii, idei, lokalnym convivium i o wszystkim innym, o co spytacie 14.30-15.30 WARSZTAT ŚNIADANIOWY - jak przygotować zdrowe śniadanie bez białego cukru (ale też na słodko) 15.45-16.45 WARSZTAT OBIADOWY - jak przygotować tradycyjne dania ze zdrowych składników (w tym z różnych rodzajów mąki, m.in. żołędziowej!) 17.00-18.00 WARSZTAT KOLACYJNY - jak zrobić dobry, domowy ser i z czym go podać (w tym z olejami TNZ, czyli tłoczonymi na zimno) WYKŁADY: - punkt stały - początek o Slow Food - 0 filozofii, idei, lokalnym convivium i o wszystkim innym, o co spytacie - czas trwania razem z dyskusją - 15-60 min. - wstęp: otwarty, bezpłatny 12.00 - SER - ile sera w serze i dlaczego warto jeść lokalnie- uczestnicy: każdy, kto chce, dzieci lub dorośli - zapisy: niepotrzebne, chyba że późno przyjdziesz i się nie zmieścisz:) - prowadzenie: Slow Food Dolny Śląsk - program wykładów: 13.00 - OWOC - co rośnie lokalnie i jak smakuje 14.00 - WARZYWO - jakie znaczenie ma uprawa ekologiczna lub tradycyjna 15.00 - MIÓD - jakie są jego rodzaje i dlaczego warto je jeść 16.00 - MĄKA - dlaczego dodaje się do niej szkodliwe substancje 17.00 - OLEJ - po co oliwimy nasz organizm Informacje o III edubazarze znajdziecie także u naszych Partnerów medialnych: Radio Złote Przeboje |