II eduBAZAR Slow Food Dolny Śląsk w Krzywym Kominie

opublikowane: 21 sty 2015, 01:42 przez eMSA Inicjatywa Edukacyjna   [ zaktualizowane 17 kwi 2015, 08:23 ]
Wraz ze Slow Food Dolny Śląsk zapraszamy wszystkich na pierwszy eduBAZAR SLOW FOOD DOLNY ŚLĄSK w dniu 31 stycznia w godz.11-18 przy ul. Grunwaldzkiej 98. Zapraszamy na zakupy najlepszej dolnośląskiej żywności, warsztaty kulinarne i wykłady o jedzeniu, a także na biesiadę ze SFojakami i Mecenasami kursu WOJ:WIEDZA O JEDZENIU. Udział w warsztatach jest odpłatny, obowiązują zapisy. Udział w wykładach jest bezpłatny. Kupicie tam dolnośląskie skarby: pieczywo, ciasta, mąki, kasze, makarony, jaja, miody, mieszanki miodowe, sery, jogurty, piwa, wędliny, dania gotowe do zjedzenia na miejscu lub na wynos. Wystawcami będą członkowie Slow Food Dolny Śląsk. Produkty są lokalne, manufakturowe, sezonowe i przepyszne. W wydarzeniu tym łączymy nasze wspólne działania edukacyjne i handlowe.

Slow Food Dolny Śląsk i CRZ Krzywy Komin zapraszają na drugi eduBAZAR Slow Food w sobotę 31 stycznia w godz.11-18. Patronat nad wydarzeniem objęło Polskie Radio Wrocław i Radio RAM.

Sprzedawcami, edukatorami, wystawcami i biesiadnikami będą przede wszystkim aktywni członkowie convivium Slow Food Dolny Śląsk. Ujrzycie tu i posmakujecie produktów lokalnych, manufakturowych, sezonowych, uczciwych i pysznych. EduBAZAR odbędzie się w grupie wielu Mecenasów kursu edukacyjno-kulinarnego WOJ:WIEDZA O JEDZENIU realizowanego przez Slow Food Dolny Śląsk w przedszkolach, szkołach, bibliotekach, klubach i miejscach nieformalnych.

 W programie:

- sprzedaż najlepszej dolnośląskiej żywności / info poniżej
- wykłady o SFojskiej żywności, tradycyjnym wytwórstwie / program poniżej
- warsztaty kulinarne / zapisy poniżej
- konkurs wiedzy nt. dziedzictwa kulinarnego Dolnego Śląska / nagrody: SFojska żywność
- biesiada publiczna / zapisy do 30 stycznia
/ info poniżej
- realizacja zamówień na dostawę SFojskiej żywności - tutaj listy produktów

Zapisy na warsztaty:

WARSZTATY z cyklu WOJ.: WIEDZA O JEDZENIU
wiek >6, prowadzenie: Slow Food Dolny Śląsk, zapisy: slowfooddolnyslask(@)gmail.com

12.00 - DOLCE VITA - COŚ ZAMIAST BIAŁEGO CUKRU / zapoznajemy uczestników z różnymi słodyczami i robimy zdrowe śniadanie - Mecenasem tego WOJa są Chwastożercy z Wrocławia: facebook.com/chwastozercy
13.30 - NAOLEJENI - POZNAJ LOKALNE OLEJE / zapoznajemy uczestników z lokalnymi olejami roślinnymi i mieszamy warzywa na sałatkę - 60 min. - Mecenasem tego WOJa jest Jacek Rylski z Olejarni Bożydar w Brzeziej Łące, gm. Długołęka: olejarnia-bozydar.pl
15.00 - MĘKI MĄKI - CO BY TU ZMIELIĆ / zapoznajemy uczestników z rodzajami mąki i robimy podpłomyki lub kluseczki - 60 min. - Mecenasem tego WOJa jest Izabela i Grzegorz Sznajderowie z Młyna Skokowa w Skokowej, gm. Prusice: facebook.com/mlynskokowa
16.45 - BIESIADA PUBLICZNA - Szef Kuchni Jan Piotr Koziński zaserwuje zupę jarzynową w wersji wegetariańskiej lub mięsno-warzywnej. Pożywna, zimowa zupa ugotowana będzie z produktów naszych Mecenasów WOJa. Szef Kuchni wyczaruje ją na bazie warzyw z Gospodarstwa Ekologicznego Renaty Chołodeckiej z Krośnic oraz olejów Jacka Rylskiego z olejarni Bożydar w Brzeziej Łące. Zupa będzie gotowana na miejscu od godziny 11, po czym zasiądziecie wspólnie ze SFojakami do stołu. Biesiada potrwa do godz.17.45
LISTA PRODUKTÓW DO ZAMÓWIEŃ: warzywa, owoce, sery, masło, maślanka, chleby, mąki, kasze, wędliny, ryby, soki owoc.i warz., powidła i marynaty, jaja, dania gotowe / szczegółowe informacje i ceny prześlemy mailem: slowfooddolnyslask(@)gmail.com albo sprawdźcie je tutaj
-------------------------------------------------------------------------

PROGRAM eduBAZARU:

11.00 otwarcie eduBAZARU - kupujcie u nas dobre jedzenie :)
Zaczynamy sprzedaż naszych produktów i realizację zamówień

12.00 warsztat DOLCE VITA słodycze (zapisy trwają)
robimy zdrowe śniadanie

13.00 wykład: DLACZEGO I JAKI MIÓD (wstęp wolny)
Ewa Migocka, PASIECZNICZKA / www.SpizarniaMiodowa.pl

13.30 warsztat NAOLEJENI oleje (zapisy trwają)
mieszamy sałatkę warzywną z olejami

14.30 wykład: CO SIĘ KRYJE W MĄCE (wstęp wolny)
Iza&Grześ Sznajderowie Młyn Skokowa, Zenek Feszczuk Młyn Jordanów Śląski

15.00 warsztat: MĘKI MĄKI (zapisy trwają)
robimy podpłomyki lub kluseczki

16.00 wykład: SER CZY NIBYSER (wstęp wolny)
Malwina Pasternak, Partnerstwo Gór Sowich

16.45 wspólna BIESIADA (zapisy trwają)
Chef Jan Piotr Koziński serwuje krem z buraczka

18.00 zakończenie eduBAZARU
Zapraszamy do wspólnego zdjęcia, a SFojaków na zebranie organizacyjne

------------------
Slow Food jest międzynarodową organizacją typu non-profit, która w manifeście określa swój cel jako: "ochrona prawa do smaku". Powstała w 1986 roku we Włoszech i od początku zajęła się szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności - szczególnie żywności oryginalnej, produkowanej w sposób niespotykany w innych miejscach na świecie, żywności tradycyjnej, zdrowej i niestety zagrożonej zniknięciem w wyniku coraz bardziej natarczywej ekspansji tego, co na całym świecie znane jest jako fast food.

Comments